Künefe

Uzuuuun aradan sonra yazilara kaldigim yerden devam! Farketmeden site bir parcam olmus, yeni bir seyler koymadikca icim icimi yiyor. Kendim calip kendim oynuyorum ya burayi cok seviyorum!! Son birkac ayin ozeti: 10 sene sonra ilk kez dugune gittim. Afrikali bir arkadasin dugunune gitmistim onu saymazsak tabi. Muzikler farkli, kendinden gecis ayni- iste beynin kendini korumak icin kisa donem hafizasindan hemen sildigi toplu bir kendini hirpalama hali. Sonra Amerika’dan gelen 12 metrekup esyayi yerlestirdim. Universite kadrom istikamette kayboldu. Firsattan istifade bizimkiler beni muhendislige geri devsirmeye calistilar. Ilk ihale dosyami hazirladim, ilk ihalemi kaybettim. CEO oluyum bari dedim yapmadilar, kocişden patron olmaz dedim, kosebaslarini tutmus agababalarina inat akademiye devam dedim. Gene de sirketin hakedişcisi yaptilar. Koca bir kavanoz tursu kurdum. Demet demet semizotu yedim, doyamadim biraz da saksiya ektim, onu ekmisken tere, feslegen ve dereotu da ektim. 2 makalem daha yayin icin kabul edildi. (Imaj kaygili ic ses kariyer de yapiyorum evcilik de oynuyorum diyor.) 10 yil once kutu kutu kapatip gittigim esyalarima kavuştum. En sevdigim ama kaybettigimi sandigim yoga cdmi eski cd calarimin icinde buldum. Bir de eski kasetlerimin arasinda timur selcuk’un “babamin sarkilari” kasedini buldum, cevir cevir dinledim. Ha bir de eski siirlerimi buldum, koseleri yakilimis kagitlara yazilmis halil sezai kilikli mektup ve siirlerimi. Karsi komsu hosgeldik diye asure getirdi. Tabagi ne zaman gondericem icine ne koyucam diye karnima agrilar girdi. Ilk zamanlar sayiyordum sonra saymayi biraktim ama haftalik 2 kunefe ortalamayi tutturarak ilk 2 ayda 15-20 kunefe yedim. Eee artik Turkiye’deki ilk yazima da kunefe gider dedim. Amerika’da teflon tavada yapiyordum burada ozel tepsisini de alayim tam olsun dedim.

Sonra bir de baktim Ankara’da Hatay Gunleri var. Yoresel peynirini ve kadayifini da almak icin dustum yola. Gitmisken bir de puf noktalari icin kamuoyu arastirmasi yaptim. Dizi dizi kunefecilere tek tek sordum. Tepsiyi yaglarken pekmez de koyuyor musunuz? Sebetinin seker su orani nedir? Serbet kadayif sicak soguk kombinasonu nedir dedim. Sasirtici sekilde hepsinden farkli cevaplar aldim. Pekmezi bazilari koyuyor bazilari koymuyor. (Nar gibi kizarmis rengi tutturmak ve biraz da ustune citirlik katmak icin kullanildigini okumustum, o yuzden sordum) Seker orani olarak da 1 su 2 seker, 1 su 1 seker,1 su 0.6 seker ve 1 su 0.5 seker olmak uzere genis bir skalada serbet olcusu aldim. Sicak/soguk noktasi icin de yine sicak kadayif sicak serbet ve sicak kadayif ilik serbet olmak uzere 2 turlu de yapildigini ogrendim. Hangisi en iyisi derseniz, onunde en uzun kuyruk olan ve kunefeyi dunyaya tanittiklarini iddia eden kunefecinin puf noktalari soyle: Pekmez konuluyor, serbet icin 1 su 0.5 seker orani kullaniliyor ve sicak kunefeye ilik serbet dokuluyor…

Kadayif, peynir, tereyag olculerini el yordami ile yapiyorum. Kadayif tereyagini emecek, kuru kalmayacak sekilde yag ekleyebilirsiniz. Peynir icin de ne kadar cok o kadar guzel (bence). Ama ille de olcu, ille de olcu derseniz Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilen Antakya künefesinin olculeri soyle:

1 kg Tel kadayıf
750 gram- 1 kg. Tam yagli ve tuzsuz Antakya peyniri
300 gram Tereyağı
1 kg. Şerbet (bence ideali 1 suya 0.5 seker orani)

Pekmez (patentli tarifte yok, zaten tadi gelmiyor, renk ve kivam icin gerekli)

Kadayifin yapismasini onlemek ve nar gibi kizarmasi icin tepsiyi tereyag ve pekmez karisimi ile yaglayin. Kadayiflari robottan gecirerek un ufak hale getirin. Erittiginiz tereyagi kadayifa iyice yedirin. Kadayifi iki esit parcaya ayirin. Yarisini tepsinin tabanına simsiki bastirin ve üstüne peyniri parça parça yayın. Daha sonra geri kalan tel kadayıfi peynirin üstünü kapatacak şekilde yine sikica bastırin. Kisik ateste pisirin. 10 dakika sonra baska bir tepsi yardimiyla ters cevirin. Diger yuzunu de 8-10 dakika pisirin. Kisik atesten fazla acmayin hemen yaniyor. Internete gore firinda da yapiliyor ama firin denemem husranla sonuclandi. Ocaktan vazgecmeyin.

Turkiye’ye dondugumden beri bir de sarki tutturdum kunefeye, en guzel de keremim tuncerim eslik etti bana:

Kimseyi görmedim ben senden daha güzel
Kimseyi tanımadım ben senden daha özel
Kimselere de bakmadım aklimdan geçer
Kimseyi tanımadım ben senden daha güzel

Nasil diyorsunuz bugunlerde- tatlinin dibi iste!!!

PS: Kahvem kopuksuz oldu sanmayin! 4 aydir paslanmisim, isigi tutturup resim istedigim gibi olana kadar kahvede kopuk kalmadi!

Erol’a PS: Bir dahaki King partisine kunefemle geliyorum!!!1!

Gibi şeyler: Tatlılar. Beni kaydet.

6 kişinin ağzının suları aktı... Künefe

  1. Fatma says:

    kunefede,tabagida,arka fonda gorulen tepsi ve bir fincan turk kahveside superler…ellerinize saglik…bu arada kendiniz calip kendiniz oynamiyorsunuz 2 hafta once kesfettim sizi o gunden beri hergun ugruyorum sayfaniza…

    sevgilerimle…

  2. tartepink says:

    Cok tesekkur ederim Fatma! Cok sevindim begenip takip etmenize. Ne kadar kendi kendimi eglendirsem de baskalarinin begendigini bilmek cok guzel!

  3. Deniz says:

    Ben de merak etmiştim dönmeyecek misiniz diye. Taşınma olaylarının en güzel yanı bence arayıp bulamadığınız şeyleri bulmakken, en kötü yanı da taşınmada kaybolan, nereye konduğu bilinmeyen eşyalar :) Sizin için güzel olmuş anlaşılan.
    Künefeyi ilk kez üniversitedeyken yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Evde teflon tavada ben de denedim bir iki sefer. Aslı gibi olmuyor ama yine de hasreti gidiyor insanın biraz da olsa.
    Tekrar görüşmek üzere..

  4. tartepink says:

    Merhaba Deniz,

    Evet sancılı bir süreç oldu aslında ama artık evdeyiz, umarım döndüğümüze pişman olmayız. :)

  5. Pingback: Ankara Sokak Simidi | Tarte Pink

  6. Pingback: Semizotu Salatasi | Tarte Pink

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>