Çikolatalı, Bademli, Portakallı Biscotti

John Adams demiş ki “I must study politics and war that my sons may have liberty to study mathematics and philosophy. My sons ought to study mathematics and philosophy, geography, natural history, naval architecture, navigation, commerce, and agriculture, in order to give their children a right to study painting, poetry, music, architecture, statuary, tapestry, and porcelain.” Yani diyor ki, ben politika ve savaş çalışmalıyım ki oğullarım matematik ve felsefe çalışabilsin. Oğullarım matematik, felsefe, coğrafya, doğa tarihi, gemi mimarisi, navigasyon, ticaret ve tarım çalışsın ki kendi çocuklarına resim, şiir, müzik, mimari, heykel vs. çalışabilme hakkını verebilsin. Yani bir nevi “sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa” fedakarlığı.

Makroda bu hiyerarşi işlemiyor, sonuçta toplumda politika, matematik, mühendislik ve sanat eşanlı çalışılıyor birileri tarafından. Ama mikroda, çekirdek ailede durum bu. Orta ve orta-alt gelir kesimde eğitim ileride yaşam standartlarını yükseltmek için bir basamak gibi görülüyor; tıp, mühendislik, hukuk olağan şüpheliler. Sanat ve felsefe “yapma demiyorum hobi olarak gene yap” mertebesinde. Hal böyle olunca tarih boyunca sanat, edebiyat, felsefe ile uğraşanların/uğraşabilenlerin zengin ailelerden gelmesi tesadüf değil. Darwin, Hegel, Freud, Keynes, Engels, Huxley, Montesquieu, Schopenhauer, Victor Hugo, Baudelaire, Orhan Pamuk, Abidin Dino her biri geçim sıkıntısı olmayan, tam zamanlı bir işi olmak zorunda olmayan kişiler. Oscar Wilde’ın Sosyalizm ve İnsan Ruhu’nda dediği gibi “…, sadece halihazırda imkanları bulunan Byron, Shelley, Browning, Victor Hugo, Baudelaire gibi az sayıda insan kendilerini tamamen gerçekleştirebilmiştir. Bu kişilerin hiçbiri bir gün bile başkasının ücretli işçisi olmamıştır. Hepsi yoksulluktan azadedir…”

Bugün de datanın bize gösterdiği yüksek gelirli bir ailede doğan çocukların sanatçı olma olasılığının daha yüksek olduğu; ve meslek olarak sanatla uğraşanlarının ebeveynleri ile gelir farkının negatif yönde en yüksek olduğu. Yani sermayeyi kediye yüklüyorlar, ama ne gam! Okumak, yazmak, düşünmek, resim, müzik tam zamanlı bir işle birlikte yürütülmesi neredeyse imkansız işler. Bu sistemin yarattığı da bir kısır döngü içerisinde, hergün kendini tekrarlayarak, kendini parçalayarak çalışan mutsuz plaza insanlarının ve mavi yakalıların, akşamları ve haftasonları kendilerini hayatın anlamsızlığını unutturacak, kafa yormalarını gerektirmeyecek, gerçekleştiremedikleri çocukluk hayellerini düşündürmeyecek popüler kültüre vermeleri.

Ne biçim bir yemek blogu yazısı oldu bu? :) “İnşaat mühendisi olsun şirketi devam ettirsin”’den “ilkokuldan itibaren konservatuara mı versek?”’e evrilirken, D.’yi keman konserine çalışsın diye okula göndermediğim gün kafanızı şişirdim. “Ne diyon tartepink, kalk bari bir çay koy!” mu diyorsunuz? Koydum, yanına da çikolatalı, bademli, portakallı biscotti var yer misin!

_______________________________________________

Çikolatalı, Bademli, Portakallı Biscotti
(Donna Hay’in tarifi ile)
(Not: Olculer Amerikan cup, cay kasigi ve yemek kasigi ile verilmistir. Bu olculerin hacim olarak karsiliklari: 1 cup=250 ml, 1 cay kasigi=5 ml, 1 yemek kasigi = 15ml. Tariflerde 1 cup= 250ml’lik su bardagidir.)

(35 biscotti için)

Malzemeler:
1 cup (150g) un
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
½ çay kaşığı tarçın
⅓ cup (75g) şeker
½ cup (80g) badem
⅓ cup (55g) portakal kabuğu
2 yumurta
1 çay kaşığı vanilya özü
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
200g çikolata

Yapılışı:
1. Fırını 160°C’ye ısıtın.
2. Un, kabartma tozu, kakao, tarçın, şeker, badem ve portakal kabuğu ve portakal kabuğu rendesini karıştırın.
3. Ortasını açın ve hafifçe çırpılmış yumurtayı ekleyin.
4. Vanilya özütünü de ekleyip bütünleşene kadar yoğurun.
5. Yağlı kağıdın üzerine 18 cm uzunluğunda şekli verin.
6. 25 dakika pişirin.
7. Fırında alın. Soğuyunca 4mm kalınlığında dilimlere kesin.
8. Fırında tekrar 10 dakika pişirin.
9. Fırından alın, soğutun.
10. Çikolataya batırmak isterseniz: Çikolatayı benmari usülü eritin.
11. Biscottileri çikolataya yarıya kadar batırın ve çikolata tekrar donana kadar bekletin.

Gibi şeyler: İtalyan Mutfağı, Kurabiyeler. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>