Tarçınlı Şekerli Ekmek

Bu ekmegin ingilizcesi Pull-Apart Bread. Adini cek-kopar ekmek diye cevirerek katlediyim. İsmi ile müsemma cekip koparip yiyorsunuz, parca parca geliyor ele. Ne zamandir yemek bloglarinda gorup duruyordum. Tadinin guzel olacagina suphem yoktu. Mayali hamur iste, cig bile yerim. (Oha?) Ama asil tipine takildim ben. Pismeden once kalibin icinde dizi dizi, pisince de akordion haline bayildim. Denemesem catlardim… Onden yasal uyari yapayim. Sicak sicak yarisi hupletiliyor, takriben 1000-1200 kalori ona gore, popo buyutmeye birebir yani!

Yerken aklima gecenlerde bir makalede okudugum deney geldi. Deneklere mutlu oldugunuz an kendinizi ve cevrenizi fotograflayin diyorlar. Parantezi ac. Cok zorlanmamislardir heralde katilanlar. Facebook, twitter vs artik hepimiz fazlasiyla paylasiyoruz ya! Surekli elimizde fotograf makineleri “Ayy yine de-li-ler gibi egleniyoruz”, “Yupii yine kopuyoruz” ya, cat cat cekivermislerdir. Parantezi kapa. Iste sonra goruyorlar ki mutlular hep disarida gunesli ortamlarda. Oha olmadin, sasirmadin tabi. Ama senin icin siradan olan bu tespit mutluluk ekonomisi icin bilim oluyor seker!

Iste ben de diyorum boyle bir mululuk gunlugu yapsam icinde bol bol yemek resimleri olurdu heralde. Siz de deneyin bir bakalim. Nelerden mutlu oluyorsunuz, nerede, kimlerle mutlusunuz? Her kisisel gelisim, motivasyon zamazingosunun anahtari degil mi hem farkindalik?? Farkindayim, farkindasin, farkinda!

PS: Ay ben bu tarifi ingilizce kisma 2 hafta once koymusum. Ama dedim ya en bastan serde usengeclik var, buraya anca kismet oldu! Sanki bin dunya okuyucum var ha, nasil olsa bekleyenim yok ayol, kendim yazip kendim okuyorum iste :) Optum, kib, bye!

Tarcinli Sekerli Ekmek

(HungryGirlPorVida’in tarifinden)

Hamur icin:
2 3/4 su bardagi(250 ml’lik) un + yogurmak icin 2 yemek kasigi un
1/4 su bardagi(250 ml’lik) seker
2 1/4 cay kasigi(amerikan) aktif kuru maya = (4.5 turk cay kasigi)
1/2 cay kasigi(amerikan) tuz = (1 turk cay kasigi tuz)
55 gr tuzsuz tereyag
1/3 su bardagi(250ml’lik) sut
1/4 su bardagi(250ml’lik) su
2 buyuk yumurta, oda sicakliginda
1 cay kasigi (amerikan) vanilya ozu = (2 turk cay kasigi)

Ici icin:
1 su bardagi(250 ml’lik) seker
2 cay kasigi tarcin
1/2 cay kasigi rendelenmis taze muskat (koymayabilisiniz)
55 gr tuzsuz tereyag, kavrulmus

1- Bir karistirma kabinda 2 bardak un, seker, maya ve tuzu karistirin.
2- Yumurtalari ayri bir kapta cirpin.
3- Bir tavada sut ve tereyagini eriyene kadar pisirin. Atesten alip su ve vanilya ozunu ekleyin. 1-2 dakika sogumasi icin bekletin.
4- Bu sutlu karisimi kurularin icine karistirin. Yumurtalari ekleyin, hepsi homojen olana kadar karistirin. Hamur cok sulu gozukebilir panik yapma. Sonra kalan 3/4 su bardagi unu da ekleyip 2 dakika daha karistirin. Cok yapis yapis bir hamur olacak ama yine de daha fazla un eklemeyin.
5- Yapismamasi icin yaglanmis derin bir kaba hamuru koyun. Uzerini mutfak havlusu ile kapatin. Sicak bir yerde iki katina cikana kadar yaklasik 1 saat mayalansin.
6- Hamur mayalanirken ic malzemesi icin seker, tarcin ve muskati karistirin. Tereyagini eritip kahverengi olana kadar kavurun. Kalibi yaglayin. Resimdeki gibi dikdortgen bir kalip veya normal kek kalibi veya icine kesilmis hamurlari dizebileceginiz herhangi bir kalip olabilir.
7- Kabaran hamura bir tane gecirip havasini indirin. 2 yemek kasigi un ilave edip iyice yogurun. Tekrar havlu ile kapatip 5 dakika dinlendirin.
8- Daha sonra hafif unlu bir yuzeyde hamuru 30 cm’e 60 cm boyutlarinda acin.
9- Firca ile kavrulmus tereyagini hamura surun. Uzerine de seker-tarcin karisimini yayin. Anlamsiz sekilde cok seker gibi geliyor ama bosver yemesi guzel!
10- Asagida resimlerde oldugu gibi hamuru once boyuna 6 parcaya kesin. 6 parcayi ust uste koyun. Sonra onu da tekrar 6 tane kare olucak sekilde kesin. Cok duzgun olmasa da onemli degil. Sonra bu kareleri yan yana kaliba dizin. Uzerini havluyla ortup son kez 30-45 dakika mayalandirin. Az daha sabir.
11) Onceden 175 dereceye isitilmis firinda 30-35 dakika altin-kahverengi olana kadar pisirin.
12) Firindan cikinca 20-30 dakika sogutun. Kenarlarina bicak gezdirerek kaliptan kurtarin. Bir tabaga ters cevirip cikarin. Sonra tekrar baska tabaga ters cevirin. Sunumu oyle cunku yaf!

En guzeli ilk yapildigi gun tazeyken tuketmek, ama sararak oda sicakliginda 2 gun saklayabilirsiniz. (Yani oyle diyorlar, biz yedik bitti o gun!)

Gibi şeyler: Hamurişleri, Kahvalti, Kekler. Beni kaydet.

14 kişinin ağzının suları aktı... Tarçınlı Şekerli Ekmek

  1. tuğba AKGÜN says:

    siteniz,yaptığınız şeyler harika türkçe kısmı yeni keşfettim mutluluğumun tarifi yok! artık sıkı takipçinizim :) hep yabancı sitelerde gördüğüm tarifleri burda görmek ne harika bir duygu ellerinize emeğinize sağlık…

  2. tartepink says:

    Cok tesekkur ederim Tugba! Cok mutlu oldum, agzim boyle kulaklarimda :D

  3. Deniz says:

    Merhaba. Tarifleriniz, fotoğraflarınız harika. Yazı diliniz insanı acayip çekiyor. Baştan sona okuyacağım sanırım bugün. Henüz ingilizce kısmı görmüş bile değilim ama çok hoşuma gitti gerçekten. Linkinizi bulduğuma sevindim.
    Bu pull-apart bread olayını joythebaker’ın sitesinde görüp denemiştim ben de daha önce. Görüntüsü harikaydı tek kelimeyle. Ama dar bir kalıpta piştiği için sanırım iç kısmını pişirememiştim bir türlü. Alt kısma doğru hamur kalmıştı. Sizce var mı bir püf noktası? Tekrar denemedim ondan sonra da.

  4. tartepink says:

    Cok tesekkurler Deniz! Evet bu joy’un tarifinin aynisi. Goruntusu harika! Ben de ona vurulmustum dedigim gibi. Icinin tam pismedigini yorumlarda gormustum. Onerilen biraz daha pisirmek.. Duh! :) Disi sadece biraz kahverengi olursa ici hamur kalabiliyor. Disi iyice kahve olursa ici de kivaminda oluyor.

  5. melisa says:

    bu ne güzel bişey olmuş böyle
    ben kaydediyorum yapacağım mutlaka
    sevgiler

  6. tartepink says:

    Cok tesekkurler Melisa! Mutlaka dene :)

  7. Şenay says:

    Kaç yıldır blog takipçisi ve yazarıyım ve bu bloğu keşfim yeni kendime kocamannn bir yuh dedim. Gerçekten çoooook güzel bir blog. Tariflerin hepsini yapmalıyım dedim. Ellerinize emeğinize sağlık :) Takipteyim. Sevgiler…

  8. tartepink says:

    Çok teşekkürler Şenay!! Beğenmene çok sevindim :D

  9. medura says:

    Kabaran insanlara da bir tane geçirip havasını indirebilir miyiz ki :)
    Çok güzel olmuş bence, elinize sağlık. Yapmak istiyorum ama hamurun cıvıklığından korktum birazcık :S

  10. tartepink says:

    Meduracım tabi gönül ister ki bir tane geçirebilesin ama bu konuda sosyal norm “Burcucum çok güzel çıkmışşın” demek!

    Hamur da hiç cıvık değil korkma, biraz gevşek o kadar. Bunun bir de sarımsaklı, peynirli hali var onun denemek istiyorum ben de!

  11. Duygu says:

    Bloğunuzu yeni keşfettim!bayıldım tebrikler

  12. tartepink says:

    Çok teşekkürler Duygu!

  13. hulya says:

    Tariflerin diger sitelerden cok cok farkli ve tarif detaylariniz harika hani diyorsunuz ya biz bizeyiz sanki okuyan mi var emin ol okuyucun coktur yoksa da basarili olarak ilerliyorsun sen yazmaya devam et tarifleri biz de pisirip yemeye devam edelim emegine saglik

  14. tartepink says:

    Çok teşekkürler Hülya! Valla aslında daha çok kişisel günlük gibi, ama böyle yorumlar geldikçe, okuyanları gördükçe sevinmemek mümkün değil! Ne zamandır siteyi güncelleyemedim, yakında kaldığım yerden yayındayım :) Sevgiler…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>