Limonlu Ricotta Peynirli Pancake

Haftasonu kahvaltilarini cok severim. Sabah gec saatlerde baslayip tembel tembel saatlerce kahvalti masasinda kalmaya bayilirim. Taze cekilmis kahvenin, sicak firin ekmeginin, gazetenin kokusu… Gazeteyi ilk ben okumaliyim ama! Kirismadan, sayfalari kaymadan. Kucuklukten beri en sevdigim baska bir şey de kahvaltida bulmaca cozmek, ama zor buyuk kare bulmacalar. Eskiden internet yokken kahvaltida baslayip aksama kadar o ansiklopedi senin bu sozluk benim tum sorulari cozene kadar ugrasirdim, cok zaman bitmezdi tabii. Artik kolay ama internette hepsi var bulmaca cozmenin de zevki kalmadi.

Haftasonu kahvaltilarini vazgecilmez yapan baska bir şey de hafta ici kahvaltilarinda hazirlanamayan seyler icin zaman olmasi. En favorilerimiz krep ve pancake. Ben daha cok krep tercih ediyorum. Pankek gereksiz yere kalin, fazladan hamur, kalori yiyormusum gibi gelir. Ama bu tarifi denedigimden beri krep ile kopruleri attik gitti. Haftalardir krep yemedik her haftasonu bu var menude. Pofuduk pofuduk, limonlu, cok hafifler. Adi ustunde aslinda kek gibiler bildigin. Tarifde ricotta peyniri var ama lor ile de yapilir sanirim. (Ricottali her tarifime bunu yaziyorum ama bildigim kadariyla Turkiye’de ricotta var, ne yok ki! Ama lor muadili bilginize.)

Bu haftasonu bir deneyin. Benden soylemesi biz iki kisi nerdeyse tum kuleyi yedik :) .

Limonlu Ricotta Peynirli Pancake

(Anne Burrell’in tarifi)

(8 adet ~8cm capinda pancake icin)

Cilek sosu: (Tabi istediginiz herhangi baska bir sos, recel, nutella, bal vs. ile de servis edebilirsiniz)
15-20 tane cilek
1/2 su bardagi seker
1/2 su bardagi portakal suyu

Pancake:
2 su bardagi un
3/4 su bardagi seker
1/2 cay kasigi tuz, ayrica yumurta beyazlarini cirpmak icin bir tutam daha
1 tepeleme cau kasigi kabartma tozu
4 yumurta, beyaz/sari ayrilmis
1 su bardagi ricotta peyniri (veya lor peyniri)
3/4 su bardagi sut
2 limon, kabugunin rendesi ve suyu
tereyag, tava icin
pudra sekeri, uzerine serpmek icin

1) Cilekleri 4 parcaya kes, seker ve portakal suyu ile karistir. Agzini kapat oda sicakliginda yarim saat beklesin. Daha sonradan cileklerin suyu cikinca yarisini robottan gecir, pure haline getir. Daha sonra cileklerin diger yarisi ile karistir. Yani bir kismi butun diger kismi pure halinde sos hazir.
2) Un, kabartma tozu, seker, 1/2 cay kasigi tuzu bir kapta karistir.
3) Diger bir kapta yumurta sarilari, peynir, sut, limon kabugu ve limon suyunu iyice karistir.
4) Kurularin ortasina cukur acip yumurta karisimini icine dok hepsini iyice karistir.
5) Baska bir kapta yumurta beyazlarini bir tutam tuz ile cirp. Yumurta aki kopugu denen kivama gelicek. Boyle sert, krem santi gibi bir şey. Daha once yumurta beyazlarini tek basina hic cirpmadiysaniz donustugu hali gorunce cok sasiracaksiniz. Sonra 3 seferde yumurta akini diger karisimin icine karistirin. Burada ki karistirma usulu cok onemli ve ozellikle fransiz mutfaginda cok karsiniza cikan bir şey. Yuvarlak cizerek karistirmak degil. Ingilizceden cevirirsek katlamak anlamina geliyor. Amac yumurta akinin icinde yarattigimiz havayi, pofuduklugu kaybetmemek. Beyazlari digerinin icine katiyoruz nazikce. Mumkun oldugunca cabuk, hamuru fazla sarsmadan yani. Aki 3 seferde katmamizin amaci da bu.
6) Tavayi yaglayin (Ben yaglamiyorum yapismaz izgarada pisiriyorum) Sonra istediginiz buyuklukte parcalari tavaya dokun. Yarim su bardagi uygun bir bolcu.
7) Uzeri delik delik kabarinca ters cevirin. Iki tarafi da altin sarisi/kahveringi olana kadar pisirin. Cilek sosu ve pudra sekeri ile sicak servis edin.

Gibi şeyler: Kahvalti, Kekler and tagged , , , , , . Beni kaydet: kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>