Tayland Usulu Acılı Tavuk

Turk ve akdeniz mutfagi duskunleri olarak ilk yurtdisi seyahetlerimizde ve daha sonra da Amerika’ya ilk yerlestigimizde yemek konusunda epey zorlandik. (Zaten bu sitenin hikayesi de oyle baslamadi mi?) Her gittigimiz ulkede yoresel tatlari kesfetmektense, stratejik noktalardaki Mc Donaldslar o ulkedeki gorulmesi gereken yerler arasinda bas siralardaydi. Ozellikle Uzakdogu mutfagi Allah yazdiysa bozsundu. (Hala da mesafeli bir iliskimiz var. Globalizasyon, asimilasyon nereye kadar huh?)


Ama zamanla daha dunyali oldukca, agiz tadimizin da baskalasmasi, midemizin tekrar terbiye edilmesi kacinilmazdi. Ayrica baska tatlar ve degisik mutfaklar konusunda tutucu olmak ile yemek tutkunu ve mutfak muptelasi haline gelmek bir bedende tutunamadi tabii. Kotu Hollywood dublaji bize “hey adamim o kahrolasi agiz tadini degistir!” dedi, biz de yola geldik. Artik disarida yeme gunlerimizde “bugun nereye gidelim” derken dogu restaurantlari da opsiyonlar arasinda. Hatta inanmazsin evde bile uzakdogu temali menulerimiz mevcut!

Bu mesela sevdigimiz bir yemek. Icindekiler bildigin tavuk, kirmizi ve sari biber, sarimsak, sogan. Bir numara yok gibi; olur sana mis gibi tavuk sote. Ama gel gor ki icine soya sosu ve balik sosu atildi mi isin rengi degisiyor. Alismamis bunyeye bir beden buyuk geliyor. Ama alistiniz mi da Kursad Tuzmen gibi soya sosunu cebinizde tasir hale de gelebilirsiniz ki bence gerek yok!

Buyrun bu da tarifi.

Thai Usulu Aci Soslu Tavuk (Thai Style Chicken in Sweet Chili Sauce) — (cok aci degil ama)

(Jaden Hair’in The Steamy Kitchen Cookbook: 101 Asian Recipes Simple Enough for Tonight’s Dinner) kitabindan

Not: Tarif dogu mutfaginda cok kullanilan stir-frying yani cok yuksek ateste, az yagda, karistirirak yagdan dumanlar cikararak cok hizli pisirme teknigini iceriyor. Bunun icinde en uygun tava malumunuz Wok tavasi. Ama onun yerine buyuk derin bir tava da kullanabilirsiniz. Onemli olan icine koydugunuz et, sebze her neyse tek sira halinde kalabilsin kisa surede yuksek atesten mumkun oldugunca yararlansin. O yuzden burada verilenden fazla bir olcu yapacaksaniz, parti parti yapmanizi oneririm.

2 cay kasigi soya sosu + 1/2 cay kasigi misir nisastasi (Marine icin)

500 g kemiksiz tavuk eti, ince dogranmis – kucuk parmak kalinliginda ve uzunlugunda
1 yemek kasigi yuksek isiya dayanikli yag (fistik, kanola, zeytinyagi-ama ekstra sizma degil halis veya normal diye gecen zeytinyagi)
3 arpacik sogani, ince dogranmis – (ben yesil sogan kullandim)
2 bas sarimsak, dovulmus ve dogranmis
1 kirmizi tatli biber, ince dogranmis
1 sari tatli biber, ince dogranmis
2 cay kasigi balik sosu (pismeden once cok kotu kokuyo benden soylemesi)
2 yemek kasigi soya sosu
1/4 su bardagi aci sos
1 avuc taze Tayland feslegeni (veya nereli feslegininiz varsa)

1) Bir kabin icerisinde marine icin belirttigim soya sosu ve misir nisastasini iyice cozulene kadar karistirin. Kesilmis tavuklari ekleyin hepsi sosa bulanincaya kadar karistirin. Uzerini kapatin oda sicakliginda 10 dakika beklesin.

2) Wok tavasini veya buyuk bir kizartma tavasini iyice kizdirin. Bir damla su attiginizda ciz edip hemen buharlasiyorsa yeterince isinmis demektir. Yagi tavaya dokun. Yag isininca tavuklari bir kat halinde atin. 1 dakika bir yuzu 1 dakika diger yuzu toplam 2 dakika pissin. Etin ici hala cig olacak ama sonra tekrar alicaz tavaya merak etmeyin. Tavada mumkun oldugunca cok yag birakarak tavuklari tavadan alin.

3) Atesi orta ayara indirin. Soganlari ve sarimsagi atin 30 saniye pisirin. Sonra dogranmis kirmizi ve sari biberleri ekleyin, 1 dakika daha pisirin. Biberler yumusayacak ama yine de bi citirlik-kuturluk kalicak, olmeyecekler!

4) Geldik zurnanin zirt dedigi yere. Hala vazgecebilirsin uzakdogu isinden, son cikis noktasi! Bundan sonraki durak Tayland! Devam ediyorsaniz eger: Balik sosunu, soya sosunu ve aci sosu ekleyip iyice karistirin. Tavuklari geri ekleyin. Yaklasik iki dakika daha pisicek. Tavuklardan bir parca koparip kontrol edin, sos da kalinlasmis, parlaklasmis bir kivama gelmis olmali. Atesten alip ve feslegen yapraklarini icine atip karistirin.

Son not: Verdigim sureler wok kullanmaya veya tava-yag-ates uyarilarima uygun pisirmeye gore verilmis. Buna fetva gibi uyup cig yemeyin tabi kontrol edip 1-2 dakika eklenebilir ama daha fazla degil. Pismediyse ya ates cok yuksek degil, ya yagin kizgin degil dumanlar cikmiyor ya da cok fazla et koydun ya da hepsi birden.

Gibi şeyler: Et Yemekleri, Tavuk Yemekleri, Uzakdoğu Mutfağı. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>