Ankara Sokak Simidi

Hani normalde “yedigin ictigin senin olsun gorduklerini anlat” denir ya, iste okyanusu gectin mi o laf laf-ü güzaf! Biri Turkiye’ye gidip geldi mi hemen “Ne yedin??” diye sorulur buralarda. Iste yine yakinlarda Turkiye’ye gidip-gelmis bir arkadas yediklerinin çetelesini veriyordu. 5 gunluk tatili kahvaltida iskender ile baslayip oglen doner ile devam etmis. “Durmadan yedik! Gece yatarken basucumda simitle uyuyordum, gece uyanip bir isirik alip geri uyuyordum…” dedi. “Abartmis!” deme. Yasamayan bilmez, Allah aclikla terbiye etmesin! Turkiye’deyken onemsemediginiz, 50 kurusluk(?), alelade- adi ustunde sokak simidi buralarda kiymete biner.

Ee iste ben de bu sefer listenin simit kisminda takildim kaldim. Olsa da yesek, ama yok, o zaman hemen mutfaga! Oktay Usta’nin kitabindaki tarifi denedim once. Ama o istedigim gibi olmadi. Tamam tadi guzeldi ama sokak simidi degildi iste! Daha cok pastaneden alicagin tuzlu susamli simit tadindaydi. Ayrica pekmeze ragmen rengi koyu degildi. Kesmedi! Sonra Evcini‘ndeki tarifi hatirladim. Ne de olsa simitciden alinmis tarif; calissa gerek dedim! Benim denedigim tariften farklari oncellikle ekmeklik unla yapilmasi ve hamura yag konulmamasi; daha cok gorsel olan fark ise beyaz susam degil koyu, simitlik susam konulmasiydi.

Mukemmel oldu, tipkisinin aynisi dicem ama korkuyorum. Zira internette gordugum her sokak simiti tarifinin altinda bir gercek simitci yorumu vardi ki anlasilan evde simit yapilmasina cok bozuluyorlar. Ama bir daha künefe yemek nasip olmasin abartiyorsam (buyuk yemin ha!!) çakma falan degil bizzat sokak simidi. Houston’a simit sarayi acasim var o derece!

Sokak Simidi
(4 simit icin)

2 su bardagi ekmeklik un
1.5 cay kasigi tuz
kuru maya (1/4 su bardagi ilik su, 2 1/4 cay kasigi kuru maya, 1 cay kasigi seker kullandim)
su (benim unum 3/4 su bardagi kadar su aldi, undan una cok degisebilir bu miktar, siz yavas yavas hamur biraraya gelene kadar ekleyin.)
pekmezli su (bende dut serbeti vardi tabii uzum de olur)
Simitlik susam (Koyu kahverengi bir susam kullandim ben; siyah susam (black sesame seeds) diye satiliyordu.)

Mayayi sekerli ilik suda 10 dakika bekletin. (10 dakika sonra kabarip iki katina cikmazsa mayaniz sizlere omur demektir. Yenisini almalisiniz.) Unun ortasini cukur acin tuzu ve mayayi ekleyin. Dedigim gibi goz karari artik hamur biraraya gelene kadar su ekleyin. 10-15 dakika iyice yogurun. Hamurdan toplar alin, serit haline getirin, yuvarlak birlestirin, birlesim yerini kaybedin. 2 kasik pekmezi 2 kasik su ile karistirin. Simitleri pekmezli suda 1-2 dakika bekletin. Daha sonra susama batirip tepsiye dizin. Yarim saat mayalansin. 220 dereceye onceden isitilmis firinda kizarana kadar pisirin. 10 dakika sonra simitlerin tersini cevirin ki iyice kizarsin iki tarafi da. Arada kontrol ettim, sonucta 20 dakikada bence kivami tamdi.

Ho ho!!

Gibi şeyler: Tuzlular. Beni kaydet.

8 kişinin ağzının suları aktı... Ankara Sokak Simidi

  1. Anonim says:

    Bravo sana ne güzel simitler yapmişsin ellerine saglik, görünümleri de harika afiyet olsun. Bu arada simit özleminizi de gidermiş oldunuz. Fistigim da ilk simitini yemiş oldu.

  2. Deniz says:

    Merhaba. Bu sabah bu tarifini denedim. Gerçekten de Ankara Simidi oldu. Kastamonu’da da yapılır aynı simit biraz daha elastik olacak şekilde. Gerçekten de aynısı olduğunu söyleyebilirim. Ancak benim yaptıklarım böyle nar gibi kızarmadılar. Sizin kullandığınız şerbet daha mı koyuydu? Üzerlerinde kalacak şekilde? Benim yaptıklarımda pekmezli su akıp gitti. Sanırım fazla su ile karıştırdım. Rengi de o yüzden açık olmuş olmalı.

  3. tartepink says:

    Cok tesekkurler Deniz! Uzum pekmezi kullandim. Ama 10 dakika sonra tersini cevirirken biraz daha pekmez surdum ki iyice koyu olsunlar. Yoksa dedigin gibi pekmezin birazi akiyor.

  4. Sevgi says:

    Gece saat 2 canim nasil simit cekti. Sanki yedigimi hissettim mis gibi koktu. Hemen bilgisayari actim tarif bulucam diye ve sizinle karsilastim. Sabah ilk is yapmak oldu ilk deneme super sonuc. Maple syrup kullandim biraz su ile karistirip.Tersini cevirmeden pisirdim. Rengi de guzel oldu citir citir. Gayet basarili ve lezzetliydi.
    Tesekkur ederim. Australia Sydney.

  5. tartepink says:

    Afiyet olsun Sevgi! Güzel sonuç almana çok sevindim :)

  6. Burak says:

    Simit tarifini denedim virginia beach’ten tesekkurler… Buralarda simite asermek de cok zordu neyse ki senin tarif yetisti!

  7. tartepink says:

    Tartepink 100 hektar ormanında bir kişiyi daha simite kavuşturmanın mutluluğuyla uykuya dalar…

  8. Kariha says:

    Teşekkürler. Elinize sağlık.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>