Muzlu Kek

Uyurken bir problem cozdugunuz, dusunup yeni fikirler urettiginiz oldu mu? Tabii oyle poponda sineklerin uctugu en derin, bilincsiz uyku degil. Uykunun ilk devreleri, veya ozellikle (benim icin en azindan) yari bilincli ogle uykulari! Valla benim oldu. Akademik basarimi uykularima borcluyum o derece. Bir seferinde omurumden omur alan bir program kodunu bir defasinda da bir turlu icinden cikamadigim ekonomik modelin cozumunu uyurken buldum. Buraya yazinca daha da sacma geliyor ama ekmek mustafa carpsin ki! Yataktan firlayip, bir gozum acik yazdim bi kagida, sabah denedigimde calisti program. Oyle CERN’de notron deneyinde falan calismiyorum ama calistigim alanin en zirt dedigi yerlerdendi iste!

Simdi de sitkimin siyrildigi, Allahim al canimi da kurtuluyum dedigim bir projenin icindeyim. Hem calismak istemiyorum, hem de basina oturunca da bi’ halt cikmiyor. Ben de uyuyum dedim belki cozerim. Nasil bilimsel calisiyorum degil mi? [Yasal uyari: Isbu yazi ileride akademik yil sonu degerlendirmelerimde, docentlik jurimde kullanilamaz, YOK baskani falan olursam "bakin bu kadin makalelerini nasil yazmis" diye dusmanlarim tarafindan yuzume vurulamaz!]

Neyse uyudum uyumasina da ama ilham gelmedi. Amaaa aklima oyle bir fikir geldi ki heyecandan olecektim o gun. Hani diyorlar ya bundan sonraki Steve Jobs Turkiye’den cikacak diye. Aha iste bana iyi bakin! O benim! Ama birilerine anlatmam lazim, cok da IT yardimi lazim ama kimseye soyleyemiyorum. Mark Zuckerberg kilikli biri fikrimi calicak ben arkasinda Winklevoss ikizleri gibi kalicam, sonra filmimi yapicaklar benim.

Tum bunlarin muzlu kek ile ilgisi ise benim bu dahiyane fikrimin ciktigi uykudan ikinci cikan da muzlu kekti. Muzlu kek istedi canim durup dururken?? Cok da sik yedigim duskun oldugum bir şey degildi ama dustu bir kere aklima… Tabii hemen yapamadim cunku bu kek icin cok olgunlasmis, bol benekli hatta daha da iyisi kabugu siyahlasmis muz gerekiyor. Neyse ayirdim 5 muzu kararttim. Muzlu kek kisa surede mideme indi ama su benim zihni sinir fikrim hala beynimde. Dur bakalim nolcak?

Bu tarif America’s Test Kitchen’dan. Bayiliyorum bunlara. Adi ustunde test mutfagi. Sayisiz denemeler yapip en guzel tarifleri ve teknikleri gelistirmeye calisiyorlar. O yuzden tarifleri cok guvenilir oluyor. Tam benlik! Muzlu kek icin de oturup kafa yormuslar. Az muz koyunca tatsiz oluyor, cok muz koyunca da kek cok nemli, yapis yapis oluyor.

Adamlar da muzlari once mikrodalgada 5 dakika isitip, suyunu cikartmislar. Sonra bu suyu da ateste kaynatip konsantre muz suyunu elde etmisler. Bu teknikle genelde tariflerde 3 olan muz sayisini 5′e cikarip bol muz tadi gelen hem de yapis yapis olmayan bir muzlu kek elde etmisler. Ne guzel!

_______________________________________________
(Not: Olculer Amerikan cup, cay kasigi ve yemek kasigi ile verilmistir. Bu olculerin hacim olarak karsiliklari: 1 cup=250 ml, 1 cay kasigi=5 ml, 1 yemek kasigi = 15ml)

Muzlu Kek
(America’s Test Kitchen’in tarifinden)
9-inch

Not: Muzlu kek yaparken (bu tarifle veya baska bir tarifle) kesinlikle olgunlasmis bol benekli hatta siyah kabuklu muz kullanin. Muz olgunlastikca icindeki nisasta sekere donusur. Olgunlasmis benekli bir muzda az olgunlasmis bir muza oranla 3 kat daha fazla fruktoz sekeri bulunuyormus. Hatta %5.3′e %1.8 de diyim de tam olsun. (Bir gun biri cikip benekli muzda fruktoz orani nedir diye sorabilir, yapabilir bunu, dunyanin binbir turlu hali var!) Ayrica bu tarifde dondurulmus 5 muz da kullanabilirsiniz. Dondurulmus muz kullanirsaniz mikrodalgaya koymayip direk cozuldukten sonra suzgecten gecirip suyunu kaynatabilirisiniz. Ama ust suslemesi icin donmus muz kullanmayin cunku keki fazlasiyla islatir. Tarif icin 21.5 x 11.5 cm’lik kek kalibi oneriyorlar, ama siz baska kalip kullanirsaniz pisme suresi biraz degisebilir o yuzden son 5 dakika kekin pisip pismedigini kurdan ile kontrol etmeyi unutmayin.

1 3/4 su bardagi (250mllik) (248 gr) un
1 cay kasigi karbonat
1/2 cay kasigi tuz
6 buyuk olgun muz (about 2 1/4 pounds)
8 yemek kasigi (114gr) tuzsuz tereyag, eritilmis ve sogutulmus
2 buyuk yumurta
3/4 su bardagi (250 mllik) (150 gr) kahverengi seker
1 cay kasigi vanilya ozutu
1/2 su bardagi (250 mllik) ceviz, kavrulmus ve irice kiyilmis (opsiyonel ama siddetle tavsiye)
2 cay kasigi seker (kekin ustune serpmek icin)

1. Firini 175 dereceye isitin. Kalibi yaglayin. Unu, karbonat ve tuzu bir kapta eleyip karistirin.

2. 5 muzu (6 degil dikkat, 6. muz kekin ustune dilimlenicek) bir kaba koyup userine plastik film sarin. Filmin ustune 2-3 delik acin ki buhar cikabilsin. Yuksek derecede 5 dakika muzlar yumusayip sulari cikana kadar pissin. Sonra muzlari bir elege koyup, arada karistirarak sulari alttaki kucuk bir tavaya akacak sekilde 15 dakika suzun. Yaklasik 1/2 to 3/4 bardak sivi olmasi gerekiyor.

3. Tavayi orta-yuksek ateste sivi miktari 1/4 bardaga inene kadar kaynatin, yaklasik 5 dakika kadar. Siviyi atesten alin tekrar muzlarin uzerine dokup muzlari ezerek pure haline getirin. Icine eritilmis tereyag, yumurta, kahverengi seker ve vanilyayi koyup cirpin.

4. Karisimi un karisimin uzerine dokun. Cok karistirmayin. Sonra cevizleri de ekleyip nazikce karistirin. [Karistirdikca gluten uretiliyor bu da sert sakizimsi tat veriyor. O yuzden bu tarifte ve genelde tum tariflerde (tabi ekmek disinda) unu fazla durtuklememek gerekiyor. Bilginize...] Karisimi yaglanmis kaba dokun. Uzerine ince muz dilimleri ile susleyip, 2 kasik da seker serpistirin.

5. 55-75 dakika veya ortasina batirdiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin. 15 dakika kalipta sogutup cikarip daha sonra biraz daha sogutup servis yapabilirsiniz. Ben buzdolabindan cikmis soguk halini cok seviyorum…

Gibi şeyler: Hamurişleri, Kekler. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>