Harissa Soslu Tavuk

Harissa Kuzey Afrika menşeili aci bir sos. Marketlerde hazir olarak da bulunabilir ama evde yapilanin tadi her zaman daha guzel tabii. Ayrica istediginiz cins kirmizi biber kullanip sosun acilik faktorunu tavan yaptirma ozgurlugu de bonus. Biz tavugu bu sos ile marine edip mangalda yapmayi cok seviyoruz. Ayrica sandviç veya makarna sosu olarak da kullaniliyor. Ve hatta direk dip sos olarak da kullanilabilir! Dip dip ye!

Sosun tat kalitesini belirleyen diger bir detay da hazir cekilmis baharat kullanmak yerine baharatlari tane halinde alip kavurduktan sonra kendinizin cekmesi. Artik hemen hemen hicbir baharati toz halinde kullanmiyorum. Hazir cekilmis baharatlar size gelene kadar tadindan, aromasindan cok kaybediyor. Karabiberi bu sekilde kullanmak artik oldukca yaygin; ayni seyi diger baharatlar icin de yapabilirsiniz.

Harissa: (yaklasik 2 su bardagi sos icin)

2 tatli kirmizi biber
4 kuru kirmizi aci biber, cekirdekleri ile
1 yemek kasigi kimyon tohumu
2 cay kasigi kişniş tohumu
2 cay kasigi karaman kimyonu tohumu (frenk kimyonu diye de biliniyor)
4 dis sarimsak, dovulmus
1/4 su bardagi domates salcasi
1/2 su bardagi zeytin yagi
tuz

1) Taze kirmizi biberleri kozleyin, cekirdeklerini cikarin, siyah kabuklarini soyun, dograyin.
2) Baharatlari kuru bir tavada orta ateste kavurun. Baharat kokulari yogun gelmeye basladiginda atesten alin ve baharat ogutucude karisimi toz haline getirin.
3) Kuru aci biberleri dograyin, robottan gecirin. Kavrulmus ve cekilmis baharatlari, kozlenmis biberleri, sarimsak ve salcayi ekleyip robotta homojen bir pure elde edene kadar karistirin. 1/4 su bardagi zeytin yagi ekleyip robotta karistirmaya devam edin. Kalan 1/4 su bardagi zeytinyagini da ekleyin tekrar karistirin. Istediginiz kadar tuz ekleyin. Kapali bir kapta buzdolabinda saklanabilir.

Gibi şeyler: Ana Yemekler, Tavuk Yemekleri. Beni kaydet.

One Response to Harissa Soslu Tavuk

  1. Pingback: Firinda Kuzu Kaburga (Tac Kebabi) | Tarte Pink

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>