Ev Yapımı Makarna

Neyse ki doktoranın en can alıcı zamanlarında mutfağa bu kadar takmamışım, yoksa kesin bitmezdi! Tamam hastalığın ilk emareleri okunmaya başlamıştı ama obsesyona dönüşmesi Allah tarafından her şeyin bittiği zamanlara denk geldi. Zaten doktora illet bir şey: İnsanı canından bezdirip, ay amannn dedirtip doktora konunuz dışındaki her şeye sarmanıza sebep oluyor. Makale okumamak, tez yazmamak için türlü zırvalıkları kendinize meşgale ediniyorsunuz. Mesela bir ara ütüye takmıştım kafayı. Evi barkı satıp Amerika’ya gidince Türkiye ziyaretleri mecburiyetten göçebe usulü geçiyordu. Biraz bizimkilerde biraz Buraklarda. Burak’ın annesi çamasır yıkanınca çarşaftan çoraba her şeyi ütülüyor. Benim gibi ‘neat freak’ birine bu tattırılır mı, meret alışkanlık yaptı!! İnsan düşmanına yapmaz ayol! Döndük Amerika’ya, başlarda yemedi tabi o kadar ütü, dedim çekilecek dert değil. Ama sonra doktoranın sonlarına gelirken iyice sıdkım sıyrıldığı icin, akademik olmasın da ne yaparsam yapayım dedim: Başladım sabah akşam ütü!.. Allahımm makale okumam ve kısmetse yazmam, mezun olmam lazim! Yok, ben illa oturup her şeyi tek tek ütülüyorum. En anormali de o zamana kadar evdeki ütücünün Burak olmasıydı. Çocuk tek gömleği ütülemeyen kızın yastık kılıfı, atlet ne bulursa ütülemesini tabii ki endişeli gözlerle izlemişti. Çok şükür sonra geçti. :) Yine ütü evin en problemli, en sahipsiz işlerinden biri!

Konu dağıtmanın ustasıyım, gözlerinin hastasıyım da işte diyodum ki iyi ki o zamanlar bir de her şeyi evde yapıcam diye takmamışım kafaya. Evde ekmek, dondurma, peynir (evet bu aralar peynir üzerinde çalışıyorum da!) vs. derken yeni kreasyonum evde makarna!! Ama bundan kelli bunun geri dönüşü yok baylar, bayanlar! Ev yapımı makarna yiyen hazır makarnaya makarna demez!!

Ev Yapımı Makarna

Bende ki gibi alet varsa ne güzel! Açıyor, kesiyor… Ama yoksa da gereken bir oklava bir bıçak; sonra artık lazanya mı, ravioli mi, fettuccini mi, spagetti mi kesersiniz! Ne keserseniz güzel kesersiniz!!

_______________________________________________
Ev Yapımı Makarna
(Anne Burell’in tarifinden)

450 gr un (250 ml’lik 4 su bardağı, 1 pound, 4 cups)
4 yumurta + 1 yumurta sarısı
1/4 su bardağı zeytin yağı ( 1/4 cup)
1 çay kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı su

1. Unun ortasını açıp yumurtaları, zeytinyağı, tuz ve suyu koyun.
2. Çatalla malzemeleri unun ortasında çırpın. Çatalla bu karışımı una yedirmeye başlayın ama un çukurunun kenarları bozmamaya çalışın.
3. İyice yedirince elinizi kullanarak karıştırın, iyice homojen bir hal aldıktan sonra 8-10 dakika boyunca yoğurun.
4. Yoğurma bittiğinde hamur çok düzgün, kadifemsi bir hal almış olmalı.
5. Plastik poşete sarıp 1 saat bekletin. Hemen kullanmayacaksanız 1 saatin sonunda buzdolabına koyabilirsiniz.
6. Kullanacağınız zaman açıp istediğiniz şekilde kesebilirsiniz. (Lazanya, ravioli, şerit veya bilumum şekilli)

Not: Hamur yoğurma ve makarna açma, kesme aletiniz varsa: Malzemeleri direk hazneye koyup karıştırıp, yoğurabilirsiniz. Açarken 1-8 incelik mertebesine göre en ince ayara yani 8 kadar çıkın. Eğer ravioli kesiyorsanız 7 seviyesine kadar inceltin.

Gibi şeyler: İtalyan Mutfağı, Makarnalar. Beni kaydet.

6 kişinin ağzının suları aktı... Ev Yapımı Makarna

  1. Deniz says:

    Hah işte ben de o aletten alırsam bir gün -ki müstakbel kayınvalideminkini yürütme planlarım var ;) , ben de sabah akşam makarna pişirip yedireceğim herkese.. Yok böyle bir ev yapımı güzellik. Sossuz, sade bile yenesi güzel birşey oluyor.

  2. tartepink says:

    Evet kesinlikle mükemmel bir lezzet, her eve lazım! Kaçır kayınvalideninkini :)

  3. gülcan d. says:

    merhaba, makarna makinanın markası nedir?
    bu aralar ben de pek hevesliyim de bu makarna olayına, fırsat sitelerinden birinde gördüm, yerli bir ürün, güvenmeli miyim acaba?

  4. tartepink says:

    Merhaba Gülcan,

    Bende kitchenaid’in makarna aparati var. Baska marka kullanmadim. Umarim memnun kalirsin almaya karar verirsen!

  5. filiz says:

    makarna harika oldu ama tekrar yapabilecegimi sanmam, cok yorucu:) vaktiniz olursa pratik bir risotto tarifi de yazarsaniz harika olur:) kolay gelsin

  6. tartepink says:

    Evet arada çok yapıp hamur buzluğa atılabilir veya kesilip kurutulup saklanabilir. Onun dışında haftasonu spesiyali olarak kalıyor.

    Risotto için de, pratik der misiniz bilmem de, güvendiğim bir tarif var bir ara koyarım. Ama benim bu “bir ara” zarfları biraz sıkıntılı :)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>