Tavuklu Ispanakli Lazanya

Bir seferinde bir is yemeginde Amerikali bir cift ile konusuyorduk. Bana Turk mutfagi hakkinda sordular; unlu yemeklerimiz, favorilerimiz.. Ingilizce de comfort food denen bir kavram var. Insani mutlu eden, rahatlatan yiyecekler. Ulkeden ulkeye, insandan insana degisen seyler, genellikle de bol kalorili, yaramaz seyler bunlar. Bizim yaramaz yiyeceklerimiz neymis merak ettiler. Benim ilk aklima gelenler pizza, pide, kofte spagetti, manti… Sasirdilar, global bir liste beklemiyorlardi. Tamam oldukca etoburuz ama sabah aksam da kebap yemiyoruz iste. Hamurisi bende hep liste basi. Sirf bende degildir sanirim; bence 7 kitada-7 denizde ortak bir comfort food secilcek olsa hamurlu bir şey olurdu kesin. (Genellemenin ustasiyim gozlerinin hastasiyim!)

Ornegin su lazanya. Eger uzaylilar varsa eminim onlar da comfort food olarak bunun gibi bol hamurlu, peynirli, terapik kalori bombalari yiyorlardir. Evet, makarna yiyen uzaylilara inaniyorum nolmus?

Tavuklu Ispanakli Lazanya

1 yemek kasigi zeytinyagi
450-500 gr tavuk kiyma
tuz, taze cekilmis karabiber, kirmizi pul biber
1 bas sarimsak
1 tepeleme yemek kasigi kuru feslegen
1 yumurta
500 gr ricotta peyniri
1/2 su bardagi taze rendelenmis parmesan peyniri
1 litre marinara domates sosu (hazir alinmis veya en alttaki tarife gore hazirlanmis)
15 lazanya yapragi (Kabinizin buyuklugune gore degisebilir, amac 3 katli lazanya yapmak)
150 gr ispanak

1) Dovulmus sarimsagi, kirmizi biber, karabiber ve tuzu tavuk kiymaya ekleyip karistirin. (Bundan sonra ben 1 saat bekletiyorum, eti marine etmek gibi. Ama sart degil, keyfe keder.) Zeytinyagini tavada kizdirin. Kiymayi tavada 5 dakika kadar kavurun.
2) Yumurta, kuru feslegen, parmesan ve ricotta peynirini bir kapta karistirin. Zevke gore tuz ve biber ekleyin.
3) Ispanagi orta buyuklukte dograyin.
4) Lazanyayi paket uzerindeki talimata gore pisirin.
5) 22×33 cm boyutlarinda (veya benzeri) firin kabini hafifce yaglayin. Hazirladiginiz marinara sosu ile tepsinin dibini ince bir tabaka kaplayin ki lazanyanin alti kurumasin. Ilk kat lazanyayi dizin, uzerine once peynirli karisimin yarisini yayin sonra tavugun yarisini sonra ispanagin yarisini en son da marinara sosunun yarisini yayin. Uzerine ikinci tabaka lazanyayi dizin. Tekrar peynir, tavuk, ispanak, sos sirasiyla yayin. En son en ust tabaka lazanyayi dizin. Uzerine kalan sosu dokun.
6) Firini 190 dereceye isitin. Kabin uzerini kapatip (kapak, aluminyum folyo) 40 dakika pisirin.
7) Uzerine parmesan peyniri serpip servis edin.

Marinara Domates Sosu:
(Giada De Laurentiis’in tarifi)
(yaklasik 2 litre icin)

yarim su bardagi zeytinyagi
2 kucuk sogan, ince dogranmis
2 bas sarimsak, dovulup dogranmis
2 sap kereviz, kucuk dogranmis (bunu atlayabilisiniz ama tadini cok guzellestiriyor)
2 havuc, soyulup ince dogranmis
1/2 cay kasigi tuz (deniz tuzu tercihen)
1/2 cay kasigi taze cekilmis kara biber
2 kilo ezilmis domates (hazir konserve veya taze robottan gecirilmis)
2 kuru defne yapragi

Derin bir kapta yagi istip icine sogan ve sarimsagi atip, arada karistirip sarimsagin yanmamasina dikkat ederek 10 dakika kavurun. Icine kereviz, havuc, tuz ve biberi ekleyip sebzeler yumusayincaya kadar soteleyin, 10 dakika kadar. Domatesleri ve yapragini (butun olarak) ekleyip 1 saat kadar iyice kalinlasincaya kadar agzi acik pisirin. Defne yapragini cikarip, tuz ve biberini kontrol edin.

Gibi şeyler: Ana Yemekler, Makarnalar, Tavuk Yemekleri. Beni kaydet.

One Response to Tavuklu Ispanakli Lazanya

  1. Pingback: Kurutulmus Domates Soslu Makarna | Tarte Pink

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>