Çilekli Ebruli Cheesecake

Amerika’da temmuzun 30u milli cheesecake gunu olarak geciyor. Ben de eksik kalir miyim hemen ise koyuldum. Bu kadar mi asimile oldun cheesecake gunu kutluyorsun deme bi dinle. Amac amerikanlasmak, george’a yaranmak degil. Olay midelerin kardesligi. Yoksa biz burda “dopragim dopragim” diye agliyoruz. Turkiye’ye ha donduk ha donucez. Ama iste sukran gunu yemeklerine bayiliriz, hindisiz isimiz rast gitmez; bunlarin isci bayraminda bahcede/havuzda mangal makbul; cadilar bayraminda ise kabak oymuyoruz ama kabak tatlisi menude. Sonra Cinco de Mayo var mesela (mexica’nin cogu yerinde bile kutlanmayan meksika’nin fransa’yi yendigi gun-ama bagimsizlik gunu degil karistirma-amerikalilara icmek icin bahane gerek de ondan). Iste o gun de delicioso haliyle. Ama sonra asure gununde asure, kandilde simit. Ay bi mozaik bi mozaik… Yanisi biz yemegi kutluyoruz ve kutsuyoruz. Ve bir daha yanisi gonul kalori ister bayram bahane.

Cilekli Cheesecake

1 1/4 su bardagi ezilmis kraker
1/4 su bardagi seker
1/3 su bardagi tereyag, eritilmis
2 paket dondurulmus cilek, thawed (taze cilek de olur ama 1/2 su bardagi seker ekleyin)
1 yemek kasigi misir nisastasi
675 gr krem peyniri, yumusatilmis
1 (400 gr) konserve tatli konsantre sut
1/4 su bardagi limon suyu
3 yumurta

1) Ezilmis krakeri, seker ve tereyagini karistir. 24 cmlik (9in) kelepceli kalibin dibine bastirarak yay. 150 derecede 10 dakika pisir. Sogumaya birak.

2) El blenderinda veya robotta cilekleri misir nisastasi ile karistir. Kucuk bir tencerede kaynat, kaynadiktan sonra da 2 dakika daha pisir. Sosun 2/3unu daha sonra servis icin ayir. (Dedigim gibi taze cilek kullanmak isterseniz, ki ben oyle yapiyorum, 1/2 su bardagi seker ekleyin)
3) Bir kapta krem peynirini cirpin. Sutu yavas yavas ekleyin. Limonu ekleyin. Son olarak da yumurtalari ekleyin. Tamamen karisina kadar cirpin, daha fazla cirpmayin ki daha sonra cheesecake catlamasin. Icinde ne kadar az hava olusursa o kadar iyi.
4) Peynirli karisimi kaliptaki biskuvi tabaninin ustune dokun. Soyle kalibi bir kere kaldirip tezgaha hizlica indirin ki son hava kabarciklari da ruhunu teslim etsin.
5) Simdi geldik bu tarifin en zevkli kismina. Ebru calismasi yapicaz. Cilekli karisimdan yarim cay kasigi buyuklugunde toplar damlatin kekin ustune. Daha sonra bicagin veya kurdanin ucuyla cilek sosu ile motif calismasi yapin. Cekistirin yani soslari oradan buradan, kendiliginden sekilleniyor zaten.
6) Kalibi bir baska tepsinin icine koyun bu tepsiye de sicak su koyun. Kalip bu su banyosunda pisince daha uniform bir pisme elde ediceksiniz. Firini 150 dereceye tekrar isitin. 45-50 dakika pissin. Bittiginde ortasi hala katilasmamis, oynak gelebilir. Ama merak etmeyin bekleyince kivamini alicak. Tam aksine sure bittiginde size pismis gibi gelirse bekledikten sonra cok katilasicak, kivami olmasi gerektigi gibi olmayacaktir.

10 dakika sogusun. Daha sonra bir bicagi kenarlarda gezdirin, kaliptan kurtarin. Sonra 1 saat bekledikten sonra kaliptan cikarin. Bir gece -mumkunse- dolapta beklesin, tam kivamini alicaktir. Sonra sos ile servis edin.

Gibi şeyler: Cheesecake, Kekler, Sütlü Tatlılar. Beni kaydet.

2 kişinin ağzının suları aktı... Çilekli Ebruli Cheesecake

  1. medura says:

    Allah’ım, nasıl zarif bir görüntü olmuş, ebruya bayılırım…

  2. tartepink says:

    Cok tesekkurler Medura, ben de cok seviyorum bunu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>