Vanilya Ekstresi

Efsaneye göre Meksika El Tajin’de, Tenitzii ve karısının çok güzel bir kızları olmuş. Kız o kadar güzelmiş, o kadar güzelmiş ki bir ölümlüye vermeye kıyamamışlar. Kızın hayatını bereket tanrıçası Tonoacayohua adamışlar. Prenses Xanath, tüm zamanını tanrıça için tapınağa hediyeler, yemekler, çiçekler taşıyarak geçiriyormuş.

Yine böyle bir gün Xanath tapınak yolundayken Tzarahuin’i şarkı söylerken duymuş. Tabii bütün efsanelerde olduğu gibi Tzarahuin çok yakışıklı ve güçlüymüş, böyle biscolatta erkeği üstü çıplak altında kot şarkı söylüyor, baltayı indirdi mi koca kütüğü ikiye yarıyor düşün. Nolmuş bil? Nolcak, Xanath ilk görüşte aşık olmuş. Ailelerinden gizli sürekli buluşmaya başlamışlar.

Ama işte her imkansız acıklı aşk hikayesinin olmazsa olmazı kız soylu/zengin, oğlan sünepe köylü. Oğlan pek bir sanatçıymış, şarkılar, müzik aletleri, resimler gırlaymış, ama gel gör ki paçozzzz bir ölümlü.

O arada hikayeye kötü adam girmişşş. Bu da şişko mutluluk tanrısından başkası değilmiş (bak yemek yiyen mutlu canımm, onun için ki bu site var). Kızın incecik, sülün gibi suretine hem de masum ama güçlü, kararlı tavrına aşık oluvermiş mutlu şişko. Sürekli kızı takibe almış, baktıkça daha da vurulmuş, onu elde etmek için yanıp tutuşuyormuş. Konuşmaya çalışmış birkaç kez ama kız hep kaçmış.

Sonunda kıza açıldığında kız başkasına aşık olduğunu söylemiş (sen çok iyisin ama ben seni arkadaş olarak görüyorum demiş!). Hayırı kabul etmeyen şişko kızın babasına gitmiş bu sefer. Onu zenginliklere boğmuş. Babası derhal kızına şiskoyla evlenmesini emretmiş. Ama Xanath reddetmiş, ölürüm de onun olmam ben Tzarahuin’in olucam demiş. Aha işte o an şişko kendinden geçmiş. Xanath’ı çatank diye bir bitkiye çevirmiş. Büyüleyici kokusu olan, beyaz çiçekli narin vanilya bitkisi çıkmış ortaya. Olanları öğrenen Tzarahuin’de “nayırr n’olamaz” diyip oracıkta bitkinin dibinde canına kıymış! (Efsanelerdeki yaratıcılık yoksunluğu problemi din, millet ayırmıyor değil mi??)

Sonra da her bahar sevgilisi Xanath’a aşk yapmak için melipona arısı vücudunda vanilya çiçeğine konmuş. Onlar aşklarını yaşadıkça dünyanın safrandan sonra ikinci en pahalı baharatı vanilya yetişmiş.

Vanilya ilk defa anavatanı Meksika ve Orta Amerika’dan dışarıda yetiştirilmeye çalışıldığında başarılı olunamamış. Çünkü özel arısı yokmuş. Xanath Tzarahuin onu öpmeden vanilya yapamıyormuş. Sonra aşkları teknolojiye yenilmiş ve elle polenlemiş eli kırılasıcalar!!

Allah’ım çok utanıyorum adamların efsanelerini iki dakika ciddiyetle çeviremedim. Halbuki iyi başlamıştım sadece iç ses dalga geçiyordu sonradan noldu, geri dönüp heder ettim adamların efsanesini! Azteklerin laneti üzerime olmasın please!

Bugün oda kokusundan tatlı, pastalara, parfümlere her yerin vanilya kokması tesadüf değil. Vanilyanın aromaterapik ve afrodizyak etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış (isviçreli bilim adamları???). Lavanta ve bal kabaklı pay veya douhgnut ve meyan kökü veya bal kabaklı pay ve doughnut kokularını karıştırarak karşınızdakini baştan çıkarabilirmişsiniz, ya da sadece vanilya ile. Bir daha ki buluşmaya şu benim vanilya ekstresinden sürüp gidin köpeğiniz olacak!!

Vanilya ekstresi bu sitede ve yabancı kaynaklı site ve kitaplarda sıkça kullanılıyor. Saf vanilyanın (en üst resimde gördüğünüz siyah fasülye kılıklı şeyler) alkol içerisinde uzun süre bekletilmesi ve çekirdeklerindeki aromanın alkole karışması ile elde ediliyor. Marketlede satılan ve Türk tariflerde sık bulunan vanilin ile karşılaştırılamayacak kadar değerli, aromalı, içine girdiği kek, pasta, tatlıyı delicesine güzelleştiren bir madde.

Duayen Pierre Herme’ye göre en kalitelisi ve tabii en pahalısı Tahiti vanilyası, ikinci tercihi ise Meksika. Bunların aromasının Madagascar’a oranla daha güçlü ve parfümlü olduğunu belirtiyor.

Saf vanilyanın tanesi Amerika’da 2-3 dolardan satılıyor ama internetten topluca daha ucuza almak mümkün. Türkiye’de ikili paketlerde satıldığını gördüm, 25-30 lira idi sanırsam (Bağdat markasının). Kendisi pahalı olduğundan ekstresi de pahalı tabii, üstelik bazı markalarınki vanilin kadar olmasa da sentetik. Türkiye’de bir markanın ekstresi yok bildiğim kadarıyla. İthal olanı da içerisinde alkol olduğu için vergi çok eklendiğinden iyice pahalıya geliyor. Bu nedenle en kolayı, en ucuzu ve en lezzetlisi evde kendi ekstrenizi hazırlamak.

Yapımı çok kolay: Kaliteli olması gerekmeyen votkanın içinde kaliteli olması tercih edilen vanilyaları en az 2 ay daha iyisi 4-6 ay kadar bekletiyorsunuz. İlk başta açık renkli iken bekledikçe rengi koyulaşıyor. Birer hafta arayla fotoğraflanmış aşamaları alttaki resimde görebilirsiniz. Bekletme işlemi için karanlık bir ortam ve hatta koyu renkli bir şise tercih ediliyor ki çekirdeklerdeki o mis yağ güneş ışınlarından zarar görmesin. Arada bir gidip çalkalıyorsunuz. Bu kadar! Sonra aynı şişeyi azaldıkça votka ve vanilya ekleyerek sonsuza kadar kullanabilirsiniz. Evladiyelik!

Ekstre oluşumunun birer hafta arayla fotoğraflanmış aşamaları.

_______________________________________________________________
Vanilya Ekstresi

Malzemeler:

1 su bardağı votka (250 ml, 1 cup)
3 iyi kalite vanilya, ortadan ikiye bölünmüş (ben madagascar bourbon vanilya kullanıyorum)

Yapılışı:

1. Vanilyaları ikiye bölüp tercihen koyu renkli bir şişenin içerisine koyun.
2. Üzerine votkayı ekleyin.
3. Ağzını sıkıca kapatıp tercihen güneş almayan bir yerde 2-6 ay bekletin.
4. Bu süre içerisinde arada şiseyi çalkalyın.
5. Azaldıkça votka ve vanilya ekleyerek sonsuza kadar kullanabilirsiniz.

Gibi şeyler: Sos, çeşni vs., Tatlılar. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>