Narlı Sorbe


Olaylar şöyle gelişti:

Önce babam bu kadar yıl sonra internet bağımlısı oldu, internete, facebook’a girmezse ölecek hastalığına kapıldı, akıllı telefonu olunca aklını kaybedengillerden oldu yani. Hergün hatta günde iki kere skype’da benimle konuşmak istedi, facebook’da resimlerimizi beğendi, “oyy güzel kızım, kaymağım” diye benimkilere “koçum” diye kardeşimin resimlere yorum yazdı, şu günlerde lise arkadaşını aratıyor bana (kayseri lisesinde 1960′da babamın bodyguardlığını yapan ibrahim yayla seni arıyoruz). Şimdi gözü twitter’da ne hakkında tweet atmak istiyor hatta tweet nedir biliyor mu bilmiyorum, ama fenomen olursa da şaşırmam!

Sonra aradı nar hakkında google’dan bilgi almak istiyormuş, toplama zamanı gelmiş mi diye. Yılların inatçısı, her şeyi çok bileni şimdi google’a sormadan narlarını bile toplayamıyor! Sonra okumuş olmuşlar, toplamış, asmış; öyle saklamak gerekiyormuş.

Düştü mü narlar akla!

Ondan da sonra ben bu nar ağaçlarını gördüm Antalya’da otelde. Kıpkırmızı kocaman kocaman narlar! Göz hakkı diyıp diyip çaldım 5 tane!

En sonra da oturdum narlı sorbe yaptım! En bi’ serin tatlı! Babamın google’dan teyit ettiği üzere ve benim de otelin ağaçlarına dalmak suretiyle deneyimlememden mütevellit varsa narlarınız toplayabilirsiniz, mevsimi çoktan geldi. Canım babiş!

____________________________________________________________

NARLI SORBE
(Cafe Fernando’nun`nun tarifinden)

Not:

1- Cenk narları ikiye bölüp elde sıkmayı önermiş ama bana biraz pazu gostermis, hava atmış gibi geldi. Nar elde sıkılır mı ayol?? Limonu elle zor sıkan biri olarak nara yan gözle bile bakmadım. Mutfakta deliye pösteki saydırmak klasmanındaki işleri çoktan içselleştirdiğimden üşenmedim 7 narı tek tek ayıkladım, sonra robotta suyunu çıkardım, içinin beyaz çekirdeklerini ayırdım. Hem böylece tanelerin dışı, etli kısımları da suda kaldı ki bunun da kıvamı daha güzel yaptığını düşünüyorum.

2- Bence bu sorbe buzlukta bekledikçe güzelleşiyor. İlk gün limonu çok belirgindi ve genzimi yaktı ama ikinci günden sonra tadı iyice oturunca çok güzel oldu.

Malzemeler (Yaklaşık 1 litre için)

4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu (yaklaşık 7 adet büyük boy nar)
1+1/4 su bardağı (250 gram) şeker
2-3 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı nar şurubu (opsiyonel)

Yapılışı

1.Narların suyunu ellerinizle sıkın veya yukarıda anlattığım şekilde sıkın.

2.Nar suyunun yarısını (2 su bardağı) ve şekeri kısık ateşte, şeker eriyene kadar karıştırın.

3.Şekerli karışımı nar suyunun geri kalanına limon suyu ve Grenadine (eğer kullanıyorsanız) ile birlikte ekleyin ve karıştırın.

4.Bu noktada tadına bakın. Buzlukta dondukça tatlılık seviyesi düşeceği için normalde içeceğinizden daha tatlı bir karışım olması gerekiyor ama biraz daha asite ihtiyacı olduğunu düşünürseniz 1 veya 2 çorba kaşığı limon suyu daha ekleyebilirsiniz.

5.Hava geçirmeyen bir kaba aktarıp buzlukta en az 3-4 saat (veya buzdolabında ertesi güne kadar) bekletin.

6.Karışım iyice soğuduğunda dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin.

Eğer dondurma makineniz yoksa:

1- Bileğinize kuvvet:
Tarifi uygulayıp bu geniş kaba aktarın, üzerini folyoyla kapatıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin. Eğer sabah veya öğlen hazırladıysanız akşama kadar, akşamdan yaptıysanız da ertesi sabaha kadar bekleyin. Ardından kabı buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30-45 dakikada bir buzluktan çıkartıp 2-3 dakika boyunca hızlıca çırpıp buzluğa geri koyun (çatal bu iş için ideal). Birkaç sefer bu işlemi tekrarladığınızda karışımın kenarlarında buz parçaçıkları görmeye başlayacaksınız. Bu çırpma işleminin sebebi de onları kırıp karışıma yedirmek. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha buzlukta bekletin.

2- Blendır ile:
Eğer evinizde blender varsa karışımı direkt blenderın haznesine koyup buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30-45 dakikada bir buzluktan çıkartıp blenderınızı 1 dakika boyunca yüksek hızda çalıştırıp buzluğa geri koyun. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha buzlukta bekletin.

Gibi şeyler: Dondurma, sorbe, Tatlılar. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>