Tavukgöğsü

Türk mutfağındaki erotik harem etkisi malum. Dilberdudağı, kadınbudu, hünkar beğendi, vezir parmağı, hanımgöbeği. Birkaç sene öncesine kadar tavukgöğsünün de bu cenahtan olduğunu düşünüyordum. Yani ‘rus cariyenin bembeyaz, alttan led aydınlatmalı gibi parlayan göğsü’ diyemediklerinden tavukgöğsü dediler sanıyordum. Ta ki Houston’da çok canım çekip, evde yapmaya karar verene kadar. İçinde gerçekten tavuk göğsü olduğunu ve adını buradan aldığını öğrenince içinde et bulunan bir tatlıyı sevip sevemeyeceğimi tekrar gözden geçirdim. Ve evet çok sevdiğime karar verdim, onu her haliyle kabul ediyordum! (Ama itiraf etmeliyim ki her seferinde yiyene kadar içim bir hoş oluyor, ilk lokmadan sonrası ise şölen…) Ama zaten sonra tatlı yapılırken tavuğun tavukluktan çıktığını, o yüzden de tavuk kokusunun ve bariz tadının gelmediğini ve hatta, küçük bir kamuoyu araştırması sonucu, benim gibi pek çok kişinin de bu tatlının içinde tavuk olduğunu bilmediğini öğrendim.

Bugün çoğu yerde yediğiniz tavukgöğsü gerçek değil, yalancı tavukgöğsü (türk mutfağındaki yalancı akımı da ayrı bir sosyolojik muamma: yalancı mantı, yalancı çiğköfte (etsiz), yalancı künefe (peynirsiz!), yalancı baklava, yalancı su böreği, yalancı tiramisu vs…) En bilindik zincirlere bile tavukgöğsü gerçek mi, içinde tavuk var mı diye sorduğumda, çoğu çakma tavukgöğsü olduğunu söylüyorlar, hatta bazı garsonlar şaşırıp, gülüyor- komik beni! Tabii zaten asıl soru bu olmalı belki de… Tavuğun tatlıda işi ne, ilk hangi zihni sinir keşfetmiş? İlk ve tek mantıklı açıklamam da yanlışlıkla bulunduğu (pek çok keşfin ve icadin yapıldığı gibi). Dumb luck yani. İşte bunu, yani yanlışlıkla tavuk, süt ve şekerin karışıp böylesine leziz bir tatlı haline gelmesini de ateistler açıklayamaz!

Haa, en makbülü de dondurma eşliğinde yenmesi tabii! Hadi haremlerimizden geçmiş tüm led aydınlatmalı hatunların şerefine!


____________________________________
Tavukgöğsü

1 adet tavuk göğsü
1 çorba kaşığı limon suyu
7 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı tuz
Bir buçuk su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı pirinç unu

1. Tavuk göğsünü limon suyu kattığınız suda haşlayın. Tencerenin kapağının açık tutun. Ocaktan aldığınız tavuk göğsü ılıyınca, elinizle didikleyin ve soğuk suya atın. Avucunuzun içinde ovalayarak kokusu çıkana kadar yıkayın. Sütü hazırlarken tavuğu suda tutun arada bir suyunu değiştirin.

2. Tencereye süt, tuz ve tozşeker ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın. Un, nişasta ve pirinç ununu bir kaseye koyun. Üzerine 1 kepçe su ve 1 kepçe kaynayan sütten ilave edip, çırpın. Yavaşça kaynayan süte ilave edin ve kısık ateşte 5 dakika daha pişirin.

3. Didiklenmiş tavuk etlerini suyunu sıkıp süte ekleyin. Çatalla karıştırarak 10 dakika daha ocakta tutun. Hazırladığınız muhallebiden 1 çorba kaşığı alarak tabağa koyun. Eğer kıvamı koyu ise ocaktan alın ve mikser ile 5 dakika çırpın.

4. Kaselere döküp servis edebilirsiniz. Veya bir tepsiyi ıslatıp, üzerine muhallebiyi yayın. Bir gece buzdolabında bekletin. Dilimledikten sonra spatula ile ikiye katlayıp servis edebilirsiniz. Dondurma ile birlikte servis yapın.

Gibi şeyler: Sütlü Tatlılar, Tatlılar, Türk Tatlıları. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>