Çikolatalı Fındıklı Biscotti

Ne zamandır buraya yazamadım çünkü ne deney, ne terapi… Sadece yaşamak için yiyorduk. Bir şeyler, sonra yeni iş, sonra gene bir şeyler…

Doktoradan sonra işe başlayana kadar geçen süre uzayınca evde oturmaya alışmaya başlamıştım nerdeyse. Neden olmasındı ki! Gün boyunca sırayla evin çeşitli köşelerinde kıçını devirip kitap oku, sabah pilates sonra havuz, twitter’da tespit mühendisliği yap, hiçbir zaman gün yüzüne çıkmaması gereken resimler yap, gez gez, yat.

Ama kadın evde durmamalı. Seksist reklamlara inat, 3-5 çocuk fetavasına inat, çalışmalı, dışarıda olmalı. Paraya ihtiyacı olup olmamasından bağımsız kendi parasını kazanmalı. Güçlü, canlı olmalı. Hem küçükken okulun ilk günleri en sevdiğim günler değil miydi? Hani herkesin kendinden bahsettiği tanışma, kaynaşma faslı. Benim içim içime sığmazdı. Annemin üniversite mezunu olduğunu ve çalıştığını söylediğimde dünyalar benim olurdu. Kolejde okumama rağmen (görece iyi halli insanların daha yüksek eğitimli olduğu ve çalışma olasılığının daha yüksek olduğu verisi varken) annesi çalışan çocuklar nadirdi, bu yüzden annemle gurur duyardım. Hele hele babamın da anneme ev işlerinde yardım ettiğini söyleyince, çocukların gözleri fal taşı gibi açılınca havalara uçardım. Küçücük çocuklardık ama kadının yerinin evi olduğunu öğrenmiştik bile. Ama benim canım öyle değildi işte!!

O yüzden işte ben de attım kendimi dışarı aylar sonra. D’yi her sabah ağlaya ağlaya kreşe gönderirken içim yansa da evde oturan kadın modeli ile büyümeyecek olması bir teselli! (Tabi herkesin özgür düşüncesi, kendi hayatı, kendi tercihi, saygılar, sevgiler…)

Karmamda bir tıkanıklık olduğunu düşünsem de iflah olmaz bir kaderci olarak her şey yolunda olmalı diyorum. :)

Uzun lafın kısası, blogun asıl konusu ise işte sonunda düzen biraz oturunca ne zamandır canımın çektiği tiramisudan sonraki italyan harikası biscottilerden yaptım demeye gelmiştim. Biscotti italyanca iki kere pişmiş/fırınlanmış demek. Üstüne bir de yağsız yapıldığını göz önüne alırsanız oldukça kuru, kıtır kıtır bir şey. İlk defa yiyorsanız çok pişti, kara kuru bir şey çıktı sanabilirsiniz ama öyle değil işte Allah öyle yaratmış!!

Haaa bi de ne dicem! Hani şimdi böyle ağız dolusu böbürleniyorum, sosyal mesajlı-komikli tarif falan veriyorum ya ileride laflarımı yiyebilirim! Tepemi attırırlarsa kapıyı çeker çıkarım! Fötr şapkam yok ama ben de “dün dündür bugün bugündür” diyebilirim. Yaparım bunu!

————————————————
Çıkolatalı Fındıklı Biscotti
(David Lebovitz’in tarifinden)

2 su bardağı (2 cup, 280g) un
3/4 su bardağu (3.4 cup, 75g) iyi kalite kakao
1 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı tuz
3 büyük yumurta, oda sıcaklığında
1 su bardağı (1 cup, 200g) şeker
1 çay kaşığı vanilya özü
1 su bardağı (1 cup, 125g) fındık (veya badem), kavrulmuş ve irice kıyılmış
3/4 su bardağı (3/4 cups, 120g) damla çikolata

1. Fırını 180ye ısıtın.

2. Un, tuz ve karbonatı bir kaba eleyerek karıştırın.

3. Bir kapta yumurta, şeker ve vanilya özünü çırpın. Yavaşça kuru malzemeleri, sonra da çikolataları ekleyerek karıştırın.

4. Tepsiyi pişirme kağıdı veya silikon mat ile kaplayın. Hamuru ikiye parçaya bölerek unlu bir yüzeyde iki tane rulo oluşturun. Ruloları tepsiye geçirip üzerine hafifçe bastırarak düzleştirin. 25 dakika pişirin.

5. Ruloları fırından çıkarın 15 dakika soğutun.

5. İki kere pişecek dedik ya oraya geldik. Biscotti değil de ben şöyle yumuşak bir kurabiye alıyım diyenlerle burada ayrılalım. Biscotti isteyenler devam! Soğuyunca 1.5-2 cm kalınlığında enine kesin. Kestiğiniz yüzey altta kalacak şekilde tepsiye tekrar dizin. 15-20 dakika daha pişirin.

Hava almayan kapta 2 haftaya kadar tazeliklerini koruyorlar. Canı çıktı pişe pişe bayatlayacak hali kalmadı ki! Bunu yemenin en güzel hali tek tarafını çikolatalamak ve kahveyle kıtır kıtır yemek!

Gibi şeyler: Aperatifler, Hamurişleri, İtalyan Mutfağı, Kurabiyeler. Beni kaydet.

2 kişinin ağzının suları aktı... Çikolatalı Fındıklı Biscotti

  1. Deniz says:

    Çok severim! Hele ki böyle çikolatalısını. Bir ara çok yapardım. Bak canım istedi şimdi :)

  2. fatime says:

    Merhaba,uzun süredir güzel bir bisskotti arayışındaydım,sizinkileri ilk görüşte tamam bu dedim yapmak istiyorum ama tarifte yağ yokmu yazmayımı unuttunuz sormak istedim.harika bir site.tebrikler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>