Çikolatalı ve Espressolu Un Kurabiyesi

Araba yolculuklarini cok severim. Ama oyle git babam git uzun yolculuklari degil. Hem de hic degil, aksine nefret ederim oylesinden. Kucukken arabayla her Bodruma gidisimizde ölücez sanirdim. Evden cikip, oraya varana kadar yasli kadinlar gibi bıdır bıdır hatim indirirdim. Bayram demek seker demek tatil demek bi de kaza demekti. Ayrica cok eskiden klima yoktu, zaten arabada bir şey de okuyamazdim hemen yol tutardi. Neyini sevicem, araba yolculugu batsindi!

Ama bi de kisa mesafeli yolculuklar var onlari seviyorum iste. Boyle yol ustunde gorulecek yerler var, duruyosun, geziyosun, sonra tekrar devam. Oylesi guzel. Bunu daha guzel yapmanin yolu da yolda tıkınmak! Yolda duruyosun bir yerden kahve aliyosun, giderken ye ye ye!

Iste bu yazinin yemek blogu ile ilgisi de burada basliyor. Yolda yemek icin un kurabiyesi yaptim da onu şeetcektim. Klasik bildigimiz sade bi de benim uydurmam cikolatali ve espressolu un kurabiyesi. (Ohom ohom, oyle empresyonisttim iste, haddimi bilmiyorum bi taraflarimdan tarif bile uydurmaya basladim, naasılım?!) Un kurabiyesi bir zamanlar fellik fellik aradigim, kac tarif denedigim, ama bir turlu istedigim gibi olmayan cenahtan. Un kurabiyesi dedigin cok yumusak olmali, boyle agzina koyunca, hic dislerini kullanmadan, damaginla ezip yiyebilecegin bir kivamda olmali. Iste bu tarif oyle. Cikolatali ve kahveli versiyonu ise benim favorim; ben uydurdugum icin degil, valla daha bi guzel. Tartepink gururla sunar!

_______________________________________________________
(Not: Olculer Amerikan cup, cay kasigi ve yemek kasigi ile verilmistir. Bu olculerin hacim olarak karsiliklari: 1 cup=250 ml, 1 cay kasigi=5 ml , 1 yemek kasigi = 15ml)

Cikolatali Espressolu Un Kurabiyesi

113 gr tuzsuz tereyag, oda sicakliginda
1/3 cup (1 cup=250 ml’lik su bardagi) pudra sekeri
1/4 cay kasigi vanilya ekstresi
1 cay kasigi espresso tozu (Espresso yoksa nescafe ile de yapilabilir)
1 cay kasigi kaynar su
1 cup (1 cup=250 ml’lik su bardagi) un
1 yemek kasigi misir nisastasi
57 gr bitter cikolata, ince dogranmis ve minik damla cikolata- cikolata parcalari cok buyuk olmasin, hamur katilastiktan sonra keserken hamuru parcalayabilirsiniz.)
Uzeri icin pudra sekeri (opsiyonel)

1. Kahveyi kaynar suda eritin. Kenarda sogusun.
2. Oda sicakligindaki, yumusamis tereyagini mikser ile cirpin, yavas yavas pudra sekerini de ekleyerek krem kivamina gelene kadar cirpin.
3. Vanilya ekstresini ve sulu kahveyi karisima ekleyin, karistirin.
4. Unu, nisastayi ve tuzu ekleyin.
5. Son olarak da cikolatayi ekleyin.
6. Cok yumusak, hatta biraraya gelmeyecek gibi bir hamur olusucak, bu normal. Hamuru yagli kagidin icine alin ve sarip, rulo olusturun.
7. Ruloyu sarip, gece buzdolabinda bekletin.
8. Rulodan 1 cm civari kurabiyeleri kesin.
9. Firini 175 dereceye isitin. Isininca sadece 12 dakika pisirin. Cok yumusak olucak, pismemis gibi gelicek ama sadece 2-3 dakika bile fazla katilasmasina sebep oluyor, tecrube ile sabit. O yuzden beni dinle, sadece 12 dakika pisir. Bekledikce kivami oturucak, söz.
10. Pistikten sonra hafif soguyunca pudra sekeri serpebilirsiniz. (Sade un kurabiyesinde bu mecburi ama bu cikolatali-kahveli halinde opsiyonel.)

_____________________________________________________________
(Not: Olculer Amerikan cup, cay kasigi ve yemek kasigi ile verilmistir. Bu olculerin hacim olarak karsiliklari: 1 cup=250 ml, 1 cay kasigi=5 ml , 1 yemek kasigi = 15ml)

Un Kurabiyesi

113 gr tuzsuz tereyag, oda sicakliginda
1/2 cup (1 cup=250 ml’lik su bardagi) pudra sekeri
1/4 cay kasigi vanilya ekstresi
1 cup (1 cup=250 ml’lik su bardagi) un
2 yemek kasigi misir nisastasi
1/4 cay kasigi tuz
Uzeri icin pudra sekeri

1. Oda sicakligindaki, yumusamis tereyagini mikser ile cirpin, yavas yavas pudra sekerini de ekleyerek krem kivamina gelene kadar cirpin.
2. Vanilya ekstresini ekleyin, karistirin.
3. Unu, nisastayi ve tuzu ekleyin.
4. Cok yumusak, hatta biraraya gelmeyecek gibi bir hamur olusucak, bu normal. Hamuru yagli kagidin icine alin ve sarip, rulo olusturun.
5. Ruloyu sarip, gece buzdolabinda bekletin.
6. Rulodan 1 cm civari kurabiyeleri kesin.
7. Firini 175 dereceye isitin. Isininca sadece 12 dakika pisirin. Cok yumusak olucak, pismemis gibi gelicek ama sadece 2-3 dakika bile fazla katilasmasina sebep oluyor, tecrube ile sabit. O yuzden beni dinle, sadece 12 dakika pisir. Bekledikce kivami oturucak, söz.
8. Pistikten sonra hafif soguyunca pudra sekeri serpin.

Gibi şeyler: Kurabiyeler. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>