Focaccia Ekmeği

Otobiyografik hafızası çok güçlü olan biri değilim ama bu blog sayesinde farkettiğim şey küçüklüğümden ve de sonrasından yemek ile ilgili çok şey hatırladığım. Ailenin mızmız, yemek yemeyen/seçen, çiroz kişisi olarak da bu oldukça ironik sanırım! Ekmek her zaman en sevdiklerimdendi. Annem fırından ekmek almaya gönderdiğinde hep istediğinden bir tane fazla alırdım çünkü fırından o taze, sıcak ekmek kokusundan büyülenerek çıktığımda yolda bir tanesinin neredeyse tamamını bitirirdim. Çok zaman ekmeğin etiketini bile yerdim çünkü kuzenim ekmeklerin etiketini yersem okuma-yazma öğreneceğimi söylemişti. Çocukluk işte inanmıştım bunun gibi diğer acayip çocukluk sanrılarım gibi. Mesela Atilla Atasoy’dan çok korkuyordum çünkü beni kaçırmak istediğini sanıyordum. Erol Evgin’in bana aşık olduğunu sanıyordum ve ben de ona karşı hiç boş değildim. Allah her yerdedir demişlerdi ben de onu midemde bağdaş kurmuş ak sakallı bir dede olarak gözümde canlandırmıştım o yüzden yemek yerken çok rahatsız oluyordum, başından aşağı yemek dökülüyor diye! Okuma yazmayı öğrenmeden önce kağıda yaptığım her karalamanın yazı olduğunu sanıyor, her seferinde şimdi ne yazdım diye annemlere soruyordum. İnsanlarin evlenmek istedikleri zaman bizim semt pazarına geldigini, orada yukarı aşağı yürüyerek birbirlerine baktıklarını ve oradan birini seçtiklerini sanıyordum; ama aynı kişiyi iki kişi seçerse ne olur onu tam kestiremiyordum. Ama ekmek sevdam sanrı değildi işte, hala da en sevdiğim, yemeden doyamadığım belalım!

Bu da focaccia ekmeği! Yoğun zeytinyağı ve zengin baharatlar, otlar nedeniyle bence kahvaltıda pek gideri olmayan ama özellikle balığın, salatanın, etin yanına müthiş yakışan! Şu ekmek müessesesini bulana sabah akşam lanetlerimi beddualarımı gönderiyorum!!! Allahın cezası!!

____________________________________________________
Focaccia Ekmeği
(Peter Reinhart’ın Bread Baker’s Apprentice kitabından)

30×43 cm büyüklüğünde bir ekmek için. (Tepsinize göre yarım ölçü de yapabilirsiniz! DUH!)

•5 su bardağı (5 cups) ekmek unu
•2 çay kaşığı tuz
•1-1/2 çay kaşığı instant maya
•2 su bardağı (2 cups) oda sıcaklığında su
•6 yemek kaşığı zeytinyağı of olive oil
(üzeri için)
•1/4-1/2 su bardağı (1/4 to 1/2 cups) otlu, baharatlı vs. zeytinyağı (tarifi aşağıda)

İnfüze edilmiş zeytinyağı (Herb Oil): (Not: sadece tarifte kullanacağınız kadar hazırlayabilirsiniz ya da aşağıdaki tüm ölçüyü yapıp dip sos olarak da kullanabilirsiniz.)

2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı taze baharatlar (fesleğen, kekik, biberiye, dağ kekiği, kişniş, adaçayı)
VEYA
1/3 su bardağı kuru baharatlar (fesleğen, kekik, biberiye, dağ kekiği, kişniş, adaçayı)
1 yemek kaşığı deniz tuzu (veya kosher)
1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
1 yemek kaşığı toz sarımsak veya 5-6 baş dövülmüş sarımsak

Yapılışı:

1. Otlu (İnfüze) Zeytinyağı için: Zeytinyağını ateşte biraz ılıtın, çok ısınmamasına dikkat edin. Malzemeleri ekleyip karıştırın. Hemen kullanmayacaksanız buzdolabında 2 hafta kadar saklayabilirsiniz.

2. Un, tuz, mayayı karıştırın. Zeytinyağı ve suyu ilave edip karıştırın. Çok yapışkan bir hamur olacağından makine ile yapmıyorsanız elinizi veya kaşığı soğuk suya batırarak karıştırıp yoğurun. Makina ile yapıyorsanız 3-5 dakika karıştırma aparatı ile 5-7 dakika da yoğurma aparatı ile yoğurun. Sonunda yine çok yapışkan, yumuşak bir hamur olacak.

3. Hamuru unladığınız tezgaha alın. Hamuru yeterince unladıktan sonra elinizle dikdörtgen şekline getirin. 5 dakika dinlendirin.

4. Elinizi iyice unlayın hamuru yırtmamaya çalışarak elinizle çekerek hamuru 2 katına kadar sündürün. Mektup gibi katlayıp tekrar dikdörtgen haline getirin. Üzerine hafifçe yağlayıp, gevşekçe streç film ile örtün. 30 dakika bekletin.

5. 30 dakika sonunda yine yırtmadan hamuru 2 tarafından sündürün ve tekrar mektup gibi katlayın. Yine biraz yağlayın, gevşekçe sarın. 30 dakika daha mayalandırın. 30 dakika sonunda aynı işlemi son bir kez daha yapın.

6. Hamuru 1 saat mayalandırın.

7. 30 x 43 cm büyüklüğünde tepsiyi pişirme kağıdı ile kaplayın. Elinizi biraz yağlayıp hamuru tepsiye alın. Parmak uçlarınızla hamuru biraz yayın. İnfüze edilmiş zeytinyağının yarısı üzerine dökün. Yine parmak uçlarınızla (avuç içi ile değil) hamuru tepsiye olabildiğince aynı kalınlıkta olacak şekilde yayın. Delmemeye, yırtmamaya özen gösterin.

9. Tepsiyi gevşekçe sarın (temiz büyük bir poşet en uygunu) buzdolabında 1 gece bekletin. (veya ertesi gün pişirmeyecekseniz en fazla 3 gün)

10. Pişirmeden 3 saat önce dolaptan çıkartın. Kalan otlu zeytinyağını da üzerine döküp parmak uçlarınızla dağıtın. Tekrar poşetin içine koyun.

11. 3 saatin sonunda fırını 250 dereceye ısıtın.

12. Tepsiyi ısınan fırına koyun ve dereceyi 225′e düşürün. 10 dakika pişirip, tepsiyi 180 derece döndürün. 5-10 dakika daha altın rengi alana kadar pişirin.

13. Fırından çıkarın ve soğuması için 20 dakika bekletin.

Notlar:

1) Ekmeği çıtır ve sakızımsı seviyorsanız dereceyi 200′e düşürüp 10-15 dakika daha pişirebilirsiniz.

2) Üzümlü Focaccia:
Otlu zeytinyağını hazırlamayın. Onun yerine karıştırmanın son 2 dakikasında 3 su bardağı üzüm ekleyin. Gerisini aynı tarife göre hazırlayın.

3) Bu hamuru pizza hamuru olarak da kullanabilirsiniz.

Gibi şeyler: Ekmekler. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>