Roma

Tartepink ile ilgili en çok hayıflandığım şeylerden biri blog’a başlamadan önce gittiğim ülkeleri, şehirleri buraya yazamamış olmak. Hem yazamamış hem de o şehirlere biraz da yemek blogcusu gözü ile bakamamış olmak- özellikle de Paris ve Hawaii. Ölmez kalmazsam Paris’e bir daha giderim inşallah da Hawaii’ye, o enfes luau’lara bir daha yolum düşer mi bilmem. Neyse ki Tartepink Roma`ya yetişti.

Görülmesi gereken yerler malum, her köşe bir kalıntı, bir ihtişam,… da ben yemeklerden, gittiğimiz yerlerden bahsetmeye geldim. İtalyan mutfağı hiçbir dünyalıyı zorlamasa gerek, tanrı karbonhidratı korusun! Hele de turistik ajanda ile gözlem ve deneyimleme için yiyince hiç suçluluk duymadan hüpletebileceğiniz, altın vuruş yapabileceğiniz kaloriler. İnce hamurlu odun kömüründe pişmiş pizzalar, binbir sos çeşidi ile makarnalar… Hemen her köşedeki pizza mükemmele yakınsıyor ama, Pizzeria da Baffetto’nun pizzası en ünlülerinden, ama akşam gitmeniz lazım-ülkecek krizin esiğinde olsalar da siestaya devam, akşam 7′den önce açılmıyor. Çok yerde önerilen Sabatini de yemekler gerçekten güzel ama biraz pahalı! Ristorante da Fortunato da hem yemekler güzel hem de fiyatlar görece daha uygun. İkisinden birinde ya da baska bir yerde Roma Yahudi mutfağının incilerinden kızarmış enginar (carciofi alla giudia) yemeden Roma’dan dônmeyin. Ayrıca Maccheroni’nin makarnaları mükemmel ve yine deneyebildiklerimizden Pierluigi’de istiridyeli makarna (Spaghetti alle vongole) çok başarılı… Pantheon’a nazır restoranlar belki sadece ortalama Roma tadını yakalıyor olsa da açık havada Pantheon manzaralı yemek yemek için denemeye değer.

Dünyanın başka yerinde bu mevsimde bu kadar dondurma yeniyor olamaz. İnsanın bir tarafları donuyor ama konsept gereği tüm turistlerin elinde gelato, yani ünlü İtalyan dondurması. Ben de blog sevdasına size en güzel gelatocuyu seçicem diye günde 2-3 gelato ortalamasıyla soğuğa meydan okudum. Tabii ki en ünlüsü ve ünü boşuna olmayan Giolitti (Pantheon civarında), Gelateria del Teatro ve Cladio Torce Gelato en beğendiklerimdi. Mutlaka yenmesi gereken bir gelato da Piazza Novano’daki Tre Scalini’de tartufo toplar-yani dışı çikolata kaplı ve ortasında bir vişne bulunan çikolatalı gelato. Son olarak gelatonun dışında tiramisuyu da evinde denemeden dönmeyin işte her şeyi ben mi söyleyeceğim?

Yediklerimiz Roma’da kalmasin yanimizda da götürelim derseniz, bir foodie’nin Roma’da tavaf etmesi gereken yerlerin başında gurme ürünler satan Castroni ve Franchi geliyor. Vatikan’a yürüme mesafesinde (yani biz yürüdük) yan yana iki dükkan. Vakumlanmış parmesan veya romano peyniri, kurutulmuş porcini mantarları, baharatlar, mürekkep balığı boyası ile boyanmış ünlü siyah makarnalar (black sepia pasta), kaliteli espresso ve Franchi’nin ünlü kırmızı biberli çikolatası peperoncino Roma’dan almadan dönülmemesi gerekenler listesinde!

Eve eli boş dönmek istemeyen yemekçiler için Campe de Fiori de göze şölen bir Pazar yeri. Sabah 7’de canlanmaya başlayan Ortaçağ meydanı akşama kadar yerli ve turistlerin uğrak yeri. Çiçekçiler, sebze-meyveciler, balıkçılar… Çeşit çeşit, renk renk makarnalar, İtalyan yemekleri için hazırlanmış özel baharat karışımları, kurutulmuş mantarlar, domatesler, ünlü İtalyan peynirleri, balsamik sirkeler, zeytinyağları…. Amerikan emeklisi olunca THE çantalar ve THE ayakkabılar bana Avrupa’da çok pahalı geliyor. Ben de onları ABD’ye gidince alırım diye bavulları yiyecekle doldurdum. Yemek dolabımı her açtığımda gelen enfes baharat kokuları her seferinde yüzüme bir gülümseme konduruyor.

Tam dönmeden önce ki akşam klasik sakarlıklarımdan birine de imza atmasam her şey mükemmel olacaktı. :( Canım, hayatımın anlamı makro lensim Collesium’un karşısındaki tepeden insan selinin üzerine 30m yükseklikten serbest düşüş yaptı. Ben lensim gittiii diye ağlarken B. kimseyi öldürmediğim için büyücü kılıklı bir Romana sadaka verdi. Roma da böyle bitti…

Gibi şeyler: Gezi, Tartepink. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>