Bagel

Daha önce kruvasanın ilk kez Viyana’da Hristiyan ordusunun Osmanlı ordusunu yenmesi şerefine yapıldığını; Osmanlı bayrağındaki ayı temsil ederekten ay şeklinde olduğunu okumuştum. Şimdi bagel için de benzer bir efsane okuyunca ‘yok artık’ dedim. Polonyalılar da Osmanlı’yı yenince O harfine ithafen bageli yapmışlar. Ne Osmanlıymış bak, Hürrem ortalığı karıştırmasa dünya da hamurişi olmayacakmış! Bu patolojik delüzyon halimiz yeni bir şey değil tabii. Her sene “bilmem kim de Türkmüş”, “bilmem neyi de Türkler bulmuş” fetişine yenisi eklenir, egolar itinayla şişirilir. Alttakiler hepsi gazete ve TV’lerde dillendirilmiş, bazıları ciddi ciddi tartışılmış şizofrenimizin ufak bir derlemesidir:

- Elvis Presley Türkmüş
- Neil Armstrong ayda ezan sesi duymuş
- Kızılderililer de Türkmüş
- Truvalılar ve Finler de Türkmüş
- Judo, kung-fu ve karate Türk sporuymuş
- Abraham Lincoln da Türkmüş
- Sıfırı müslümanlar bulmuş
- Beyzbolu ABD’ye Şırnaklılar götürmüş

Beyzbol lan?? Bu listeyi gören neyin kafasını yaşıyorsunuz diye sormaz mı?

Hem TÜİK’in anketlerinde hem de uluslararası mutluluk anketlerinde oldukça mutlu çıkmamız da hep bu kafadan işte. Şükür ve tevekkül kültürü cepte tamam da ama bir egosantriklik, bir dünya etrafımızda dönüyor, her şeyin en güzelini biz yaparız kafası da illa ki var. En güzeli de böylesi belki. Ignorance is bliss diyorlar ya, işte bize hayat hep güzel, kime ne?

Haa bir de bagel yazısını ingilizce tarafa böyle yazmadım rezil olmayalım diye. Oraya bageli da çok özledim, ne güzel bageliniz var filan yazdım. Şizoysak şizoyuz kime ne!?!?!

—————————————————————-
Bagel
(Peter Reinhart’ın The Bread Baker’s Apprentice adlı kitabından)

Not:
1. Türk sokak simidinde de olduğu gibi bu hamur çok sert ve glutenli olması gereken bir hamur. Bunun için ekmeklik un kullanmanız ve çok yoğurmanız gerekmektedir.

Malzemeler
(12 adet büyük, 24 adet küçük boy bagel için)

Başlangıç hamuru:
1 çay kaşığı instant maya (veya 0.6-0.8 çay kaşığı kuru maya)
4 su bardağı (4 cup) ekmek unu
2.5 su bardağı su (2.5 cup) (oda sıcaklığında)

Bagel hamuru:
1/2 çay kaşığı instant maya
3+3/4 su bardağı (3+3/4 cup) ekmek unu
3 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kahverengi şeker veya bal veya pekmez

Haşlarken:
1 çorba kaşığı karbonat
irmik

Üzerine:
Susam, haşhaş, kurutulmuş soğan, sarımsak

Yapılışı

1. Gün

1. Başlangıç hamurunu yapmak için karıştırma kabında unla mayayı (başlangıç hamuru miktarlarını) karıştırıp suyu ekleyin ve yapışkan bir hamur elde edene kadar karıştırın.

2. Streç filmle üzerini kapayıp oda sıcaklığında 2 saat kadar kabarmaya bırakın (yaklaşık 2 katına çıkacaktır).

3. Bagel hamurunu hazırlamak için, içinde başlangıç hamurunun olduğu kaba geriye kalan mayayı ekleyin ve karıştırın. Geriye kalan unun 3 su bardağını, kahverengi şekeri (veya bal veya pekmez) ve tuzu da ekleyip karıştırma kabında yoğurun (veya varsa hamur makinenizde). Arta kalan 3/4 su bardağı unu da yoğurma işlemi esnasında azar azar ekleyerek normal ekmek hamurundan daha sert ve kuru (ama hala biraz nemli) bir hamur elde edene kadar yoğurun.

4. Ardından hamuru tezgaha alıp 10 dakika daha ellerinizle yoğurun. Unun tamamen yedirildiğine emin olun.

5. Hamurun yeterince gluten ürettiğinden emin olmak için pencere testi uygulayabilirsiniz. (İsmini okuyunca önce hamuru pencereye atıp yapışıyor mu diye bakıcaz sanmıştım makarna testi misali, öyle değilmiş ama…) Hamurdan ufak bir parça alıp yavaşça döndürerek ve sündürerek hamuru genişletip açıyorsunuz. Cama doğru tutuğunuzda ışığı görebiliyorsanız olmuş demektir. Eğer gererken yırtılıyorsa yoğurmaya devam ediyorsunuz. Eğer hamurunuzun çok kuru olduğunu düşünüyorsanız çok az daha su ekleyip devam edin, eğer çok yapışkansa çok az daha un ekleyip devam edin.

6. Yoğurma işleminiz bitip testi geçtikten sonra hamuru 12 eşit parçaya bölün ve top şekli verin. Hafif yağlanmış bir tepsiye dizip üzerine nemli bir havlu serin ve 20 dakika dinlenmeye bırakın.

7. Bagellara şekil vermek için, önce ellerinizi hafifçe yağlayın. Topların ortasına baş parmağınızla bir delik açın ve baş parmağınız deliğin içindeyken hamuru çekiştirerek deliği yaklaşık 3-4 santim kadar büyütün. (Benim doughnut aletim vardı onunla çok kolay ve muntazam oldu, ama normal bir insanın evinde doughnut aleti olmaz zaten, telaş yok.)

8. Bagelları hafifçe yağlanmış bir tepsiye 5er santim aralıklarla dizin ve tepsinin üzerini çok germeden streç filmle kapayıp yaklaşık 20 dakika oda sıcaklığında kabarmalarını bekleyin.

9. Bir kaba soğuk su doldurup bagellardan bir tanesini suyun içine bırakın. Eğer 10 saniye içinde suyun üstüne çıkıyorsa veya hiç batmıyorsa o zaman kıvamı tam olmuş yeterince kabarmış demektir. Bagelı kurulayıp tepsiye geri koyun ve üzerini naylon bir poşetle kopatıp buzdolabında ertesi güne kadar bekleyin. Eğer bagel yüzmüyorsa oda sıcaklığında bekletmeye devam edin ve 10 dakikalık aralıklarla soğuk suyun içine atarak testi tekrarlayın.

2. Gün

1. Fırınınızı 250 derecede ısıtın.

2. Büyük boy bir tencereye su koyup kaynama noktasına getirin ve 1 çorba kaşığı karbonat ekleyin. (Karbonat bagelın dış yüzeyine parlaklık veriyor ve kızarmasına yardımcı oluyor.)

3. Bagelları 2′şerli gruplar halinde tencereye alıp her iki tarafını 1′er dakika kadar haşlayın (eğer sakız gibi seviyorsanız -orijinal bir bagelin olması gerektiği gibi- 2′şer dakika haşlayın).

4. Süzgeç ile bagelları sudan alın, bekletmeden üzerine susam/haşhaş vs. serpin ve irmik serpilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Bütün bagelları bu şekilde hazırladıktan sonra tepsileri önceden ısıtılmış fırına verin ve 5 dakika pişirin.

5. Ardından fırın ısısını 230 dereceye indirip tepsilerin yerlerini değiştirin, ve her iki tepsiyi 180 derece döndürün ve üzerleri kızarıncaya kadar 5 dakika kadar daha pişirin.

6. Ardından tepsileri fırından çıkartın ve 15 dakika kadar soğumasını bekleyin.

” />

Gibi şeyler: Ekmekler, Hamurişleri. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>