Çikolatalı Pasta

Bu pastayi Turkiye’ye donmeden once yaptim, ingilizce kisima koydum. Ama bavul hazirlamaktan, esya paketlemekten bir turlu buraya yazamadim. Bugune kismetmis.. Neyse sonunda Turkiye’ye donusumuzu kutlasin!

Yeni yil ya herkes rejime, spora basladi. Ben rejim yapamiyorum… Rejime benzer tek basarim hamileyken kola icmemekti! Rejimi beceremedigimden ama hem yemege hem de kiloya takintili oldugumdan spora da takintintili olmak zorundayim. Bogazimi durduramiyorum ama yine de Kate Moss’un buyurdugu uzere “hicbir sey zayiflik kadar lezzetli degil”! Eee? Ye babam sonra kalorileri yak babam!

P90x yapiyorum ama kendisi ile duzeysiz bir iliskimiz var. 90 gunu ard arda tamamlamisligim yok ama azimliyim. Tabii programin yemek planini takip edemedigimi soylememe gerek yok sanirim. Cunku cok cikolata yiyorum, bi de ekmek, hmm bi de tatli, bi de pasta, borek bi de…

Hep zaman bulmak zor tabi. O yuzden ben de deliligin sinirinda sporu gunume entegrasyon cabasindayim. TV izlerken bir yandan bilgisayardan egzersiz DVDlerimden yapiyorum, araba surerken nefes egzersizleri yapiyorum, bilgisayar programim kodlari calistirirken agirlik kaldiriyorum, bantlarla orami burami cekistiriyorum. Deli mi ne mi? Belki… Sonra yemek yaparken ayakta şınav cekiyorum. Valla pastanin cikolatali kremasini yaparken şınav cekiyosun sonra eline bulasan kremayi yalayip yutuyosun. Cok basarili!? Isin ozeti yedigim kaloriyi yaktigimla eslemeye calisiyorum…Ne kadar manyak oldugumu anlamadiysaniz baska bir ornek veriyim. Hamileyken bir gece cok gec saatte cok agir bir yemek yedik. Eve geldigimizde deli gibi yorgun olmama ragmen o kadar rotarli kalori ve sucluluk duygusu ile uyuyamadim. Bay Tartepink suzule suzule yataga ben surune surune gectim oturaksiz bisikletimin basina. (Bu da tam benim gibi manyaklara gore oturagi yok, sadece pedallar var koltukta otururken, masada calisirken koy altina cevir.) Iste ben de oturdum koltuga cevir Allah cevir… Sonra uyandim! Ne kadar cevirdim muamma! Resme bak: Bacaklari bisiklette koltukta uyuyan bir hamile! Ondan belki bizimki hic yerinde durmuyor, cocuga gece bile rahat vermemisim ne yapsin!…

Neyse bu dilim basina en az 1000 kalorili tarifimi vermeden once gunah cikarttim. Bir nevi kamu hizmeti, diyecegim o ki agizdaki 5 dakikalik lezzet popoda bir omur ani olmak zorunda degil! Sonra turk kizlari gitsin rus kizlari gelsin olmasin!

Su cikolatali firfirlara bakin. Insanin kendini bununla kaplayasi geliyor. Cok ama cok lezzetli. Artik gorecegimi gordum huzur icinde olebilirim dedirtecek kadar lezzetli. Bizim sutlu kremalardan cok daha zahmetli ama ugrasirsaniz pastaneden alinmis pastalar gibi hatta daha guzel oluyor. Italyan meringue methodu ile yapiliyor. Dedigim gibi klasik Amerikan kremasindan ve bizim aliskin oldugumuz sutlu kremalardan daha mesakkatli ama bence deger. Cikolatali keki ise benim vazgecilmez Devil Food Cake tarifim. Kremalarla deney yapiyorum, surekli baska krema deniyorum ama kekim sabit!

________________________________________________________________________________
(Not: Olculer Amerikan cup, cay kasigi ve yemek kasigi ile verilmistir. Bu olculerin hacim olarak karsiliklari: 1 cup=250 ml, 1 cay kasigi=5 ml, 1 yemek kasigi = 15ml. Tariflerde 1 cup= 250ml’lik su bardagidir.)

Cikolatali Kek (Devil’s Food Cake)
(ZoeBakes‘in tarifinden)
(2 tane 23 cm’lik kek veya 36 cupkek icin)

Not: Ben pastayi 4 katli yaptim, yarim olcu kullanip 2 katli yapabilirsiniz.

Icindekiler:

3 su bardagi seker

2 3/4 su bardagi un

1 1/8 su bardagi kakao

1 1/4 cay kasigi kabartma tozu

2 1/4 cay kasigi karbonat

1 1/2 cay kasigi tuz

3 buyuk yumurta

1 1/2 su bardagi sut

3/4 su bardagi sivi yag

2 cay kasigi vanilya ozutu

1 1/4 su bardagi sicak kahve

1/4 su bardagi rom, brendi veya konyak (alkol koymayi tercih etmezseniz ayni miktarda kahve ekleyin)

Yapilisi:

1) Firini 175 dereceye isitin, kaliplari yagli kagit ile kaplayin. (Bu kek cok islak bir kek oldugundan kalibi kagit ile kaplarsaniz kaliptan cikarmasi kolay olur.)

2) Butun kuru malzemeyi elekten gecirip karistirin (Un, seker, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuz).

3) Baska bir kapta yumurta, sut, yag, vanilya ozutunu cirpin. Bu karisimi kurularin uzerine dokun. (Her zaman sivilari kurularin uzerine dokuyoruz ki topaklanma olmasin.) Karistirin. Daha sonra sicak kahveyi ve opsiyonel alkolu bu karisima dokun. 2 dakika kadar daha karistirin. Cok sivi bir karisim olucak korkmayin oyle olmasi gerekiyor.

4) Tam olcu yapiyorsaniz iki tane kaliba (yarim olcu yapiyorsaniz tek kalip) bolusturun. 40-45 dakika (muffin kaliplarinda yapiyorsaniz 18-20 dakika) pisirin. Kurdan ile pistiginden emin olup firindan alin. Soguduktan sonra kalipdan rahatca cikarabilirsiniz.

Cikolatali Krema
(Rose Levy Beranbaum’in The Cake Bible
ve Rose’s Heavenly Cakes
adli ktabindan)

Not: 4 katli pasta ve firfirlar icin ben iki olcu krema yaptim; 2 katli pasta icin 1 olcu yeterli.

Icindekiler

1/2 su bardagi seker

1/2 su bardagi sut

1/2 vanilya cubugu (bulamazsaniz kullanmayabilirsiniz)

5 yumurta sarisi

——————

2 buyuk yumurta beyazi

1/3 su bardagi + ayrica 2 yemek kasigi seker

2 yemek kasigi su

1/4 cay kasigi krema tartari

——————

340 gr tuzsuz tereyag, oda sicakligina yumusatilmis (Tarifin orijinalinde 450 gr tereyag vardi ama ben ne kirpsam kar diye daha az koydum. Tadi da susleme icin kivami da uygun oldu.)

230 gr yari tatli veya bitter cikolata, eritilmis ve sogutulmus

Yapilisi:

1. Yumurta sarilari ile 1/4 bardak sekeri cirpin.

2. Sutu 1/4 bardak seker ve vanilya ile isitin. Kaynamaya basladiginda birkac kasik sicak sutu yumurtali karisima dokun hizlica karistirin. (Bu islemin adi tempering, yani yumurta sarilarini topaklanmadan isitarak pisirmeye calisiyoruz.) Yumurtalar isininca hepsini sutlu karisima bosaltin. Karisim kalinlasmaya baslayinca ocaktan alin. Suzgecten gecirip bir kaba alin. Agzini plastik film ile kapatin. ( Plastik film ile kapatirken kremanin uzerine degecek sekilde kapatirsaniz uzerinde kaymak tabakasi olusmaz.) Buzdolabinda en az 1 saat bekletin. Bunu bir gun onceden de hazirlayabilirsiniz.

3. 1/3 bardak sekeri ve suyu kucuk bir kapta kaynatmaya baslayin. Sekerin kaynayacagi sicaklik cok onemli bu yuzden seker termometresi kullanmanizi oneririm. Cikmasi gereken sicaklik 120 derece. Bunun ustu olursa yumurta aki kopugunun havasini indirebilir, bundan az olursa krema kivami tutmaz. Ayrica cig yumurta beyazi kullandigimizdan yumurtalar sekerin sicakligi ile pistiginden de ulasilmasi gereken sicakliga dikkat etmek onemli.

4. Seker kaynarken bir yandan yumurta beyazlari ile krema tartarini cirpmaya baslayin. Kopuklenmeye basladiginda 2 yemek kasigi sekeri yavas yavas ekleyin. Sert kopuk olana kadar cirpilacak.

5. Seker 120 dereceye geldiginde ve yumurta kopugu sert kivami buldugunda hizlica ama azar azar (nasil oluyosa) devamli mikserde karistirarak kaynayan sekeri yumurta beyazina ekleyin. (Kenarlarda birakmayin cunku seker hemen donup katilasiyor ve kremanin icinde sert seker parcalari kaliyor.)

6. 3-5 dakika cirpin.

7. Baska bir kapta tereyaglari cirpin. Buna ilk hazirladigimiz dolapta soguttugumuz yumurta sarili karisimi ekleyin. Iyice karistirin.

8. 3 asamada yumurta beyazli karisimi tereyagli karisima ekleyin.

10. Tamamen karistiginda en son eritilmis cikolatayi da ekleyip iyice karisana kadar cirpin.

Pastanin Hazirlanisi:

Her keki 2′ye bolun. 4 katli yapiyorsaniz 3 kata, tek katli yapiyorsaniz tek kata krema surun. Disini cok ince bir tabaka krema ile kaplayin. Susleme ucunu torbaya takin. Orta boy yaprak ucu ile resimdeki sekili yapabilirsiniz. Bunun icin Wilton 103, 104, 125, 126 veya 127 uclarindan birini kullanabilirsiniz. Ben 125′i kullandim. Kalan kremayi susleme torbasina doldurun.

Firfirlar icin:

Torbayi dik tutun. Ince taraf pastaya dogru kalin taraf size dogru olucak sekilde krema ile asagidan yukariya dogru zigzag yapin. Su video‘yu izlerseniz daha rahat anlayabilirsiniz.

Gibi şeyler: Pastalar. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>