Creme Brulee

Ben” yazisini 2 yil hatta belki ondan da once yazdim, bu siteyi aylar once aldim. Ama usengecin, erteleyicinin en onde gideni, bayrak tutani, kapisinin önü yumurtalarla dolu olani olarak bir turlu acmadim siteyi. Bu hafta acicam, su bitsin acicam… Yok… Etrafimdakiler gozlerini devire devire bir hal oldu.

Her pazartesi yeni baslangiclarim var… Hafta sonu gelmeden biten… Bazen carsambalara goz kirpiyorum, pazartesilerden hayir yok. Sivazliyorum sirtini, sen yaparsin diyorum, planlarimi bir bir anlatiyorum. Yok onda da is yok.

Iste bugun yine oyle bir Pazartesi. Yeni… civil civil…Cok sey yukledim bu pazartesinin sirtina. Planlarimin gerisinin akibetini bilemem de sitemi actim gitti.

Nedir peki? Oyle iste, denediklerim, sevdiklerimiz… Hem yemeyi hem de bakmayi sevdiklerimiz.

Gel o zaman baslayalim.

Bu siralar en cok yaptigim, en sevdiklerimizden. Creme Brulee…Fransizca yanmis krema demekmis. Cok kolay ama hem de sofistike pozlarinda. Baksana isme cok havali. Kremmm Bruleggg…

_______________________________________

Krem Brule (Creme Brulee)
(Alton Brown’ın tarifinden)

(6 kisilik)

4 su bardagi krema
1 vanilya çubuğu, ikiye bölünüp, çekirdekleri sıyırılmış
1/2 su bardagi seker
6 yumurta sarisi

1/2 su bardagi seker uzerine yakmak için

1) Kremayi, vanilya çubuğunu ve sıyırılmış çekirdeklerini orta atese koyun. Kaynayınca atesten alin, uzerini kapatin, 15 dakika sogusun. Çubukları daha sonra tekrar kullanmak için saklayın. Ya da toz şekerin içine gömerek vanilya şekeri yapabilirsiniz.
2) Yumurta sarilari ile yarim su bardagi sekeri iyice karisip rengi acilana kadar cirpin.
3) Bu karisima kremayi yavasca bir yandan devamli karistirarak ekleyin. Bunu gercekten azar azar eklemeniz lazim. Yoksa krema sicak oldugu icin yumurta pisip topaklanir.
4) Karisimi firin kaplarina bolusturun. Kaplari bir tepsinin icine koyun. Tepsinin icine kaplarin yarisi hizasina gelecek sekilde sicak su koyun. Bunun amaci kremanin esit pismesini saglamak.
5) Onceden 160 dereceye isitilmis firinda 40-45 dakika pisirin. Uzerini yakmadan once en az 2 saat en cok 3 gun buzdolabinda bekletin.
6) Servis etmeden once buzdolabindan cikarin yarim saat bekletin. 1/2 su bardagi sekeri ustlerine bolusturun. Tum ustunu kaplayacak. Tabancayi kullanarak sekeri eritip sert bir seker tabakasi olana kadar yakin. Bunun icin tabancayi yakin ve dik tutun.
7) Servis etmeden once 5 dakika bekleyin.

Gibi şeyler: Sütlü Tatlılar. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>