Kumpir

Disarida kar yagiyor olsa, odtu’ye gitsem, kizlari ayartsam dersleri assak, once kortlara gidip cay icsek, cayin dumani nefesimizin dumanina karissa, kulaklar cin cin cinlasa… Sonra Hocam’dan kumpir alsak en super en karisik olanindan… Kasarini sundure sundure, kabuklarini kemire kemire yesek…

Odtu yok, kizlar yok, kar zaten yok, anca yeni azicik havalar sogudu da palto eldiven giydik, yarin tekrar klimalari acmayacagimizin garantisini kimse veremez! Amaa kumpir varrr!! Turkiye’de olsak bu siklikla kumpir yer miydik bilmiyorum. Ama yuz bin milyonuncu kez diyorum, plagim bozuk: burada her şey kiymete biniyo da inmiyo.

Tarife gerek yok ama birkac puf noktasi porfekt kumpir icin elzem! Ondan sonra icini ne ile doldurursaniz! Ben sosisli, extra kasarli ve rus salatali alacagim tesekkurler!

_______________________________________________________
Kumpir

1- Firini 200 dereceye isitin.
2- Amac kumpirin kabuklarini da yemek zevki oyle cikiyor. O yuzden patatesleri iyice yikayin, hatta fircalayin.
3- Iyice kuruladiktan sonra catalla dort bir tarafina batirip delikler acin ki icinde nem hapsolmasin yani patates haslanmasin; hem de esit ve guzel pissin.
4- Kabugunu da yiyecegiz dedik ya o yuzden kabukla biraz daha ilgilenelim. Guzelce zeytinyagi ile ovun ve son olarak da bolca tuzlayin. Citir citir leziz bir kabugumuz olucak. Hem butun vitamin kabugundaymis, iyi ya!
5- Patetesleri aluminyum folyaya ASLA sarmiyoruz. Cunku o zaman tadi daha cok haslama patates gibi olur.
6- Patatesleri tepsiye degil, direk firin izgaralarinin ustune koyun ki hava sirkulasyonu tam olsun maksimum citirlik elde edin.
7- 200 derecede yaklasik 1 saat pisirin. Sonlara dogru kontrol edin. Kabuk citir olmali, bastirinca da icini yumusak hissetmelisiniz. 1 saat sonunda hala cok sert gelirse ki sanmam azicik daha tutun firinda.
8- Pisince patatesleri yatay olarak tutup ikiye bolun, ama ikiye kesmeyin yani iki yarisi birbirinden tamamen ayrilmayacak. Koseler birlesik kalacak, bildigin kumpir gibi iste.
9- Kumpir yaptirirken izlemeyeniniz yoktur. El yordami ile hatirlayacaksiniz. Patateslerin icini tatli kasigi ile oyun, deriye kadar mumkun oldugunca cikarin. Icine biraz tereyag, zevke gore tuz, ve olmazsa olmaz bolca kasar rendesi koyun. Patetes ile beraber karistirin. Sonra 3-5 dakika tekrar firina koyun ki tereyag ve kasar erisin. Cikarip tekrar bir guzel karistirin. Sonra da icine artik ne eklerseniz ekleyin. Benimki gibi suslu karton kaba gerek yok tabak kafi, yeter ki kasari sundure sundure ve patatesi kabuklariyla yiyin!

Gibi şeyler: Ana Yemekler, Aperatifler. Beni kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>