Limonlu Madlen Kek (Madeleines)

Pek cok yemek tutkunu gibi yemek kitaplarina ayri bir duskunlugum var. Resimlerine bakmayi, tariflerin ve ascilarin hikayelerini okumayi cok seviyorum. Dun Amerika’nin unlusu Dorie Greenspan’in Around My French Table adli kitabina bakiyordum. Giris kisminda hayat hikayesinden bahsetmis. Bu islere girmeden once doktorasini yapiyor bir yandan da bir arastirma merkezinde calisiyormus!!

Yemege olan tutkusunu farkedip doktorayi ve isini birakmis ve bir restoranda pasta sefi olarak calismaya baslamis. Ayrica Paris’i ne kadar sevdiginden ve verdigi bu siradisi kararda Paris tutkusunun rolunden bahsetmis. Filmlerdeki gibi bir aydınlanma yasadim birden, sanki yukardan isaret gelmis gibi. :) Daha gecenlerde Burak’a Paris’e gidelim ben orada bir pastanede bir sene cirak olarak calisiyim demistim. Zaten cok sefer en sevdigimiz sehrin Paris oldugu konusunda hem fikir olmus, Paris tatilimiz en unutulmazlar arasinda basi cekmis ve bir daha geri donmek icin Parisle sozlesmistik. Tabi sadece yuksek sesle hayal kuruyorduk. Hicbir zaman eat-pray-love oynamayacaktik. Biz degil miydik farkli olana kaşımızı kaldırıp “cık cık” diyen. Yine de sadece blogla baslayip bir daha bu isin icinden cik(a)mayan bircok kisi biliyorum. Yani belki bir gun…

O gun gelene kadar, tabi eger gelecekse, beni ararsaniz ya ofiste bilgisayar basinda ya da mutfakta kaliplarin, tavalarin arasindayim.

Simdi mutfakta… Bunlar unlu midye kabugu seklindeki minik kekler. Marcel Proust’un cocukluk favorisi. Rivayete gore Portekiz krali Stanislas Leszczynski Paris’de bu kekleri cok begenince kekleri yapan Madeleine isimli pastacinin isminde olumsuzlestirmis bunlari.

Dorie Greenspan’in, Martha Stewart’in ve Alton Brown’in tariflerini denedim. Biraz degistirip, hepsindeki puf noktalarini birlestirdim. Kanimca da en basarili tarifi elde ettim. Ozellikle tereyagini iyice kavurup kati beyaz kismi, sivi kismindan ayrisana kadar bekleyince cok guzel oluyor. Kekte tereyaginin tadi cok inanilmaz lezzetli hissediliyor. Deneyin gorun!

Limonlu Madlen Kek: (Madeleines)

(12 tane madlen icin)

50 gr tuzsuz tereyag
2 yumurta
2/3 su bardagi seker
2/3 su bardagi un
1 limon kabugu rendesi
bir tutam tuz

1) Tereyagini tavada orta ateste eritin. Eridikten sonra karistirirarak pisirmeye devam edin. Kopurup ayrismaya baslayacak. Sonra beyaz parcalar ve sari yag tabakasi ayrilacak. Beyaz parcalar hafif kahverengi olup yagdan da mis gibi koku gelmeye baslayinca atesten alip sogutun. Iri kahverengi parcalari suzgecten gecirin.
2) Sekeri limon kabugu rendesi ile ovun. Seker nemlenip, tum limon kokusunu emecek. Yumurtalari ve tuzu ekleyip cirpin. Elediginiz unu azar azar ekleyip karistirin. Tam karisina kadar; fazla karistirmayin. Sogumus tereyagini azar azar ekleyin ve yine sadece tam karisina kadar karistirin.
3) Karisimi yaglanmis, unlanmis kaliba dokun ve buzdolabinda en az 1 saat bekletin (Benim kalibim yapismaz kalip oldugu icin ben ayrica un ve yag eklemedim). Tarifte kabartma tozu olmadigi icin tasmiyor, o yuzden tam doldurabilirsiniz. Kalibi ve karisimi buzdolabinda bekletmek madlenin kendine ozgu sekilde kabarmasina yardimci oluyor. Ayrica hamur bekledikce tereyagini iyice emiyor ve daha da leziz oluyor.
4) Firini 190 dereceye isitin. 5-8 dakika uzeri altin sarisi olucak sekilde pissin.
5) Kekleri kaliptan kenarindan elinizle veya bicakla kaldirip alin.
6) Soguduktan sonra uzerine pudra sekeri serpin.

Gibi şeyler: Fransız Mutfağı, Kekler and tagged , . Beni kaydet: kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>