Çikolatalı Makaron

Pierre Herme reyiz ccc devam…

İlk zamanlar elektronik kitaba kaş kaldırak bakan, mesafeli duranlardandım. Önce Türkiye’de çıkmayan kitapları ve ABD’de takip ettiğim ama burada olmayan dergileri elektronik olarak satın almak zorunda kalmak ile başlayan sonra da “ulan kaç senedir neredeydin be!” diye devam eden bir ilişkimiz var kendisi ile. Artık en büyük savunucularındanım (dönmeyim evet). Aynı anda yanınızda onlarca kitap taşıyabilirsiniz, yolculuklar için vazgeçilmez. Kopyala-yapıştır ile kitaptan kısımlar alabilirsiniz ki bu derste kullabileceğim şeyler için büyük bir lütuf. İstediğiniz kısımları seçip highlight edebilirsiniz, sonra, tüm o vurgularınızı liste halinde okuyabilirsiniz. İçinde direk sözlük entegre olan okuyucular var veya zaten internetli bir aygıtsa üşenmeden o an sözlüğe bakabilirsiniz. Kitabın içinde bir kelime aratabilirsiniz ki bu heralde TV kumandası kaybolduğunda onu çaldırıp bulma isteğime denk bir kaybolmuşluğa, çaresizliğe bulunmuş çaredir. Yanda uyuyanı rahatsız etmeden karanlıkta kitap okuyabilir, hem de uyumadan önce ışığı kapatmaya gerek duymadan ipad yanınıza düşebilir, o tatlı geçiş bozulmadan uykuya dalabilirsiniz.

Sonra audiobook yani sesli kitap var-motivasyonu zamandan maksimum tasarruf olan, dışarıdayken veya arabada giderken bile kitap okumak isteyenler için, odaklanma problemli olabilse de ideal! Gerçi bunun Türkçesi henüz yaygın değil, bildiğim kadarıyla kaynaklar görme özürlülerin erişimine açık çoğunlukla. Online bulabileceğiniz tek tük türkçe kitap var. Ama ingilizce yasal veya korsan pek çok kitap bulabilirsiniz. Bu bence arada bir şeyler kaçırsanız koymayacak kitaplar için uygun, ama yazarın her kelimeyi özenle seçtiği, sizi içine hapsetmek düsturu ile yola çıkmış bir roman için büyük haksızlık. Bazı kitaplar için ise cuk oturmak tabiri ete kemiğe bürünür sesli kitap ile. Mesela Komünist Manifesto; gerçi okuyan adam Follow Me ingilizcesi gibi okumuş, bir ciddi, bir yavan, monoton ki sormayın! Halbuki şöyle ateşli ateşli bağırsa, ağız dolusu vurgu yapsa. Marx’ın ruhuna el-fatiha gibi olur: Dünyanın bütün işçileri birleşin! Lan!

Ben gene de evdeysem şöyle güzel bir romanı sayfalarını çevire çevire, kağıt kokusunu alarak okumayı tercih ederim, de, kitap hangi formatta olursa olsun yanında bir kahve ve kurabiye olsun. Hele de kurabiye familyasının dibi olursa o kitap ne güzel okunur!


___________________________________________________

(Not: Olculer Amerikan cup, cay kasigi ve yemek kasigi ile verilmistir. Bu olculerin hacim olarak karsiliklari: 1 cup=250 ml, 1 cay kasigi=5 ml, 1 yemek kasigi = 15ml. Tariflerde 1 cup= 250ml’lik su bardagidir.)

Çikolatalı Makaron
Pierre Herme’nin “Chocolate Desserts by Pierre Herme” adlı kitabından

Malzemeler
(24-30 makaron için)
1 1/3 cup (5 onz, 140 gr) badem unu veya çok ince çekilmiş badem
2 cup + 2 yemek kaşığı (250 gr) pudra şekeri
1/4 cup (25 gr) kakao, (tercihen Valrhona), ayrıca üzerine sermek için
1/2 cup (100 gr) yumurta beyazı (4 yumurta beyazına yakın), oda sıcaklığında

Yapılışı:

1. İki tepsiyi pişirme kağıdı ile kaplayın. (Ben makaron yaparken silpat kullanmayı tercih ediyorum.)
2. Badem unu, pudra şekeri ve kakaoyu eleyin. Eğer bademi kendiniz çekiyorsanız 3-5 dakika boyunca robotta çekin, ne kadar ufalırsa o kadar iyi.
3. Mutlaka oda sıcaklığına kadar beklettiğiniz (bir şey olmaz deme, ısınması lazım) sert köpük haline gelene kadar çırpın. Önce yavaş-orta hızda sonra yüksek hızda sert köpük kıvamına kadar çırpın.
4. Katı malzemeleri 3-4 seferde köpüğe ekleyin. Karıştırmak değil katmak yapmanız gereken amaç köpüğü çok söndürmemek. Katlaya katlaya homojen hale getirin.
5. Karışımı krema torbasına koyun 2.5 cm’lik daireler halinde karışımı kağıda sıkın. Bitince havayı almak için tepsiyi kaldırıp tezgaha hızlıca bırakın. 15 dakika bekletin.
6. Fırını 220C(425F)’ye ısıtın. Sonra ısıyı düşürücez dikkat.
7. 15 dakika sonra makaron disklerinin üzerine kakao serpin.
8. Fırını 180C(350F) seviyesine düşürün. İlk tepsiyi fırına koyup fırın kapağı arasına tahta kaşık ile aralık bırakıp 10-12 dakika pişirin.
9. Aynı şekilde tekrar 220′ye ısıtıp sonra 180e düşürüp ikinci tepsiyi de pişirin.
10. Makaronlar soğuyunca her diske alttaki tarife göre hazırlanmış çikolatalı ganaj sürüp iki diski sandviç şeklinde kapatın. Buzdolabında yumuşaması için bir gece bekletin.

Çikolatalı Ganaj

Malzemeler

230 gr ince kesilmiş bitter çikolata, tercihen ne bilin—Valrhona—DUH!
250 gr (1 cup) krema
4 yemek kaşığı (60 gr, 2 onz) tuzsuz tereyağ, oda sıcaklığında

1. Tereyağını spatula ile iyice yumuşak krema kıvamına getirin.
2. Kremayı kaynatın.
3. Kaynayınca ateşten alın ve çikolatayı ekleyin, iyice eriyene kadar karıştırın.
4. Tereyağını eklemeden önce 1-2 dakika soğuması için bekletin.
5. Terayağını iki seferde ekleyip homojen ve parlak bir ganaj elde edeceksiniz.
6. Sürülebilir, sıkılabilir kıvama gelmesi için 1 saate kadar bekletin.

Gibi şeyler: Fransız Mutfağı, Kurabiyeler and tagged . Beni kaydet: kaydet.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>