İncik (Osso Bucco)

Etin bizim ailede yeri buyuktur. Et yemeden doydugumuzu hissetmeyiz. Bundan mütevellit sülalede herkes 3 basamakli yuksek kolestrolden müzdariptir.

Babam dedemi anarken hep “Cok kuvvetliydi, yagli pinar gurescisi gibiydi, cobaniyla bir kuzuyu bir oturusta yerdi” der. Amcamsa 40 yasinda kalp krizi gecirip by-pass ameliyati olduktan sonra yemeye ozellikle de et yemeye kaldigi yerden devam edince, 50sinde kalbi 10. yili baska bir krizle kutladi. Akillanmasini beklerken “10 yilda bir ameliyat olup istedigimi yemeye devam edebilirim demek ki” dedi.

Yani? Yani, etsiz olamaz ve eti guzel piserebiliyorsaniz olmussunuzdur. O yuzden her yeni et tarifi gordugumde hemen yapisirim. İste bu tarifle ben oldum, dedemin ruhuna ithaf ediyorum!

İtalyancada Osso Bucco delikli kemik demek. Hayvanin bacak bolgesinden yani kasli bolgeden oldugu icin cok sert, ustaliginizi konusturmaniz gereken bir et. Ama usta olmaniza gerek yok tarif burada. Uzun, yavas pisirilmekten hatta mumkunse bu tarifte oldugu gibi sebze yataginda keyif yapmaktan hoslaniyor bu bolge et. Ama ona gosterdiginiz bu ilgi ve ozen karsiliksiz degil, leziz bir damak tadi olarak geri donus garanti!

Bu tarifte sevdigim baska bir şey de rezene kullanmasi. Yeni sebze/meyve denememi saglayan tarifleri de ayri bir seviyorum. Ben rezene cayi biliyordum ama taze rezene hic kullanmamistim. Ne zamandir markette gorup bununla da ne yapilir ki acaba diyordum. Rezene turkiye’de var mi bilmiyorum, yoksa onun yerine havuc da kullanabilirmissiniz.

İnanilmaz derecede lezzetliydi. Boyle lokum gibi derler ya, hah iste tam oyle. Boyle kiyim kiyim ayriliyor, agizda direk dagiliyor. Boyle ipek gibi ici parlak, ay anlatamiyorum cok guzel. :) Kendiniz deneyin gorun. Hazirlamasi cok kolay ve kisa ama dedigim gibi pismesi cok cok cook uzun. Calisiyorsaniz ve normal bir insan evladi gibi aksam 9-10dan once yemek yiyorsaniz pek tabi haftasonu veya tatillere ayirin bu tarifi. Vaov faktoru yuksek bir şeyler ariyorsaniz, iste bu o!!

Hadi bakalim kolestrolunuzden optum!

____________________________________________________________________________

(Anne Burell’in tarifi)

6 incik (sut danasi, dana, kuzu: pasa gonlunuze sorun)
tuz
zeytin yagi
1 buyuk sogan, irice dogranmis
2 kereviz sapi, irice dogranmis
1 rezene koku veya 2 havuc, irice dogranmis
3 bas sarimsak
kirmizi pul biber
3/4 su bardagi domates salcasi
2 su bardagi beyaz sarap (ben su kullandim)
3 defne yapragi
1 taze kekik otu (yoksa kurutulmusu kullanin)
Gremolata, tarif altta (etin uzerine serpip servis etmek icin)

1) Etleri sıkıca baglayin ki piserken dagilmasinlar. Cokca tuzlayin, elinize korkak alistirmayin.
2) Tavaya zeytinyagi koyun, kizdirin. Etlerin her iki tarafini kizartin.
3) Sogan, rezene(veya havuc), kereviz ve sarimsagi robotta pure haline getirin. Tavaya tekrar yag koyup bu karisimi tavada iyice oldurun. Burada biraz zaman harcayin ne kadar kavrulursa yagda o kadar guzel oluyor tadi. Salcayi ekleyin, 3-4 dakika daha pisirin. Sarap (veya su) ekleyip sivinin yarisini cekene kadar pisirin. Tadina bakin, tuz ekleyin. Defne yapragi ve kekik otunu butun olarak icine atin.
4) Etleri firin tepsisine koyup, sebze karisimini uzerine dokun. Uzerine gelecek seviyede kaynar su ekleyin. Uzerini kapatip isitilmis 190 derece firinda 1 saat pisirin.
5) Su ve tuz kontrolu yapin gerekiyorsa ekleyin. Tekrar firina, 1 saat daha. (uzun dedim ya!)
6) Son parkurdayiz. Agzini acin yarim saat de oyle pissin.
7) Bitti! Ipleri alin tabi, sosuyla beraber uzerine de gremolata serpistirip servis edin. Gremolatanin tarifini okuyunca soyle bir kaşımı kaldirmistim portakal kabugunun etin ustunde ne isi var diye. Ama biz sevdik. Siz sevmezseniz koymayin. Geleneksel olarak kucuk bir kasikla servis ediliyor ki kemigin icinden ilikleri de yensin. Ben sevmiyorum.

Gremolata:
1 portakal kabugu rendesi, zested
1/4 su bardagi ince kiyilmis maydanoz
1 kucuk ezilmis sarimsak
2 yemek kasigi taze yaban turpu (bu turkiyede var mi bilmiyorum)

Karistirin, etin uzerine serpistirin.

Gibi şeyler: Ana Yemekler, Et Yemekleri, İtalyan Mutfağı and tagged , . Beni kaydet: kaydet.

One Response to İncik (Osso Bucco)

  1. Pingback: Firinda Kuzu Kaburga (Tac Kebabi) | Tarte Pink

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>